Makaron Primavera

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-04-02
  • Makaron Primavera

Składniki:

  • makaron [200 g] (polecam świderki // pełne ziarno)
  • cebula dymka [2 szt.] (małe)
  • marchew [2 szt.] (małe)
  • seler [0.25 szt.] (ćwiartka średniego )
  • szpinak [100 g] (liście - najlepiej świeże)
  • bulion [0.5 szklanki] (warzywny // może być z kostki)
  • sok z cytryny [1 łyżka]
  • musztarda [1 łyżeczka] (Dijon :D)
  • sól [1 szczypta] (do smaku)
  • pieprz ziołowy [1 szczypta] (do smaku)
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • groszek zielony [100 g] (cukrowy)

Przygotowanie:

1) makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu :)

2) marchewki i seler myjemy, obieramy i kroimy w słupeczki

3) szpinak myjemy i kroimy / siekamy ; dymki siekamy

4) na patelnię wrzucamy dymkę, chwilę później marchew, seler , groszek... po jakichś 3 min dolewamy nasz bulion ( lub opcjonalnie wodę, podobno można tez białe wytrawne wino, ale osobiście nie próbowałam więc podaję jedynie jako informację - ciekawostkę ) ...
czekamy aż nam całość zawrze ... i dusimy sobie jakieś 4 - 6 min na wolnym ogniu ( ja osobiście lubię jak warzywka są chrupkie i lekko twardawe )


5) następnie dodajemy sok z cytryny, musztardę ( Dijon - moja ostatnia fascynacja ! ) oliwę z oliwek , doprawiamy solą i pieprzem do smaku ( to w wersji podstawowej - wersja rozszerzona: bawcie się smakiem i kombinujcie dodanie jakiej przyprawy przyniesie Wam największą radość )

6) nasz odcedzony makaron dodajemy do owego sosu... mieszamy ...
i smacznego....

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Świeżość makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem