Mazurek kajmakowo-czekoladowy

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowo-czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowo-czekoladowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowo-czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki:
kajmak
śmietana kremówka [1 szklanka]
cukier [2 szklanka]
cukier waniliowy [3 łyżeczka]
kakao [2 łyżka]

ciasto kruche:
mąka [30 dekagram]
cukier [0.500 szklanka]
jajka [2]
żółtko z jajka [1]
cukier waniliowy [1 opakowanie]
proszek do pieczenia [2 łyżeczka]
margaryna [20 dekagram]

Najpierw robimy cisto. Wszystkie suche składniki łączymy razem w miseczce. Później dodajemy jajka i margarynę. Całość ciachamy nożem i dokładnie zagniatamy. Wkładamy do nasmarowanej blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15-20 minut w temp 170 stopni.

W czasie gdy ciasto się piecze, robimy kajmak.
Wlewamy do dużego rondelka śmietanę, dodajemy cukier. gotujemy często mieszając, aż zacznie wrzeć trzeba całość gotować przez 15 minut. Masa musi trochę zgęstnieć.
Po zdjęciu z ognia ucieramy chwilę i dodajemy kakao.
Zamiast kakao można dodać zmielone orzechy i także wyjdzie pysznie!

Można całość ozdobić bakaliami albo orzechami.

smacznego!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem