Sernik z rosą

  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą

Składniki:

Przygotowanie:

Sernik z rosą z tego przepisu jest lekki i naprawdę pyszny!
Zamiast zapachu migdałowego można dodać do masy sok z połowy cytryny.

CIASTO:
Składniki zagnieść w misce. Dużą blachę (ok. 36/25 cm) posmarować tłuszczem, obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykleić ciastem, łącznie z brzegami.
Piec w piekarniku 15-20 min. w 180st.C. - aby spód nie był surowy. Ostudzić.

MASA:
Ser połączyć z cukrami i jajkami, wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać budynie (w proszku, u mnie 1 szt. miała 40g), olej, zapach migdałowy i ponownie zmiksować. Na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na podpieczone wcześniej ciasto.
Masa jest baaardzo rzadka, nie lękajcie się... ;))
• Piec ok. 1h w 180st.C.

15 minut przed końcem pieczenia wyjąć blachę i wyłożyć ciasto pianą ubitą z 3 białek i 0,5 szkl. cukru. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.
Wierz musi się delikatnie zrumienić. Po ostygnięciu pojawią się złote kropelki - rosa.

Serniczek jest naprawdę wyborny! :)
Polecam!

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 21 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • czarnazuzia1, 2010-04-07 08:50:08
    czarnazuzia1
    4
    Zrobilam ten sernik na Swieta i wyszedl doskonaly.
    Faktycznie masa serowa jest baaardzo lejaca ,ale za to po upieczeniu doskonala ,miekka ,puszysta i wilgotna.
    Mam tylko jedno pytanie jaka kostke margaryny przyjac ,200gr czy 250 ,bo sa takie i takie.
    Mialam 250 i spod byl troszke klejacy dalam na chwile do lodowki i spokojnie mozna bylo wyklejac .
  • miskowa, 2010-04-07 09:04:52
    miskowa
    2
    Uwielbiam ten sernik, moja mama robi dokładnie z takiego przepisu. Jest pyszny, nie przekombinowany. Nie ma bakalii ani czekolady i dzięki temu smak sera jest wyraźny i nie zagłuszony. Ta beza słodka na górze jeszcze to podkreśla. Jak ktoś lubi serniki, ten będzie na pewno smakował.

    Plus za zdjęcie i za dokładny opis
  • Berlinianka, 2010-04-07 10:02:23
    Berlinianka
    Margaryna 250g
    Nie napisałam, a powinnam. Masa się ścina po pełnym ostygnięciu, do tego czasu trzęsie się niczym galareta. Dobrze jest go wstawić do lodówki, schłodzony jest jeszcze lepszy!
    Na dobrą sprawę wierzchnia warstwa nie jest bezą, bo nie jest chrupiąca, nawet nie powinna. Białka są tylko lekko ścięte i podrumienione, dlatego nie trzeba używać cukru pudru - można ale nie trzeba, kryształków nie czuć. Jakby wyszła chrupiąca to byłby problem z wystąpieniem rosy.
    Komentarz
  • plywok, 2010-04-07 10:27:13
    plywok
    3
    to jest niebo w gębie. u mnie już od kilku lat króluje tylko ten sernik od siebie dodam tylko, że bardzo polecam.
  • isabelmm, 2010-04-07 11:14:04
    isabelmm
    2
    Jest dużo przepisów na serniki ale ten jest wyjątkowy. Lekki, smak wyborny mmm... Przepis dobrze opisany krok po kroczku, a zdjęcie z rosą mistrzostwo świata
  • skimos, 2010-04-07 11:45:44
    skimos
    2
    Mój Były robił identyczny i potwierdzam - przepyszny, niebo w gębie, jak z najlepszej cukierni
    Mokry i nie "zapycha" szybko, można pałaszować i pałaszować
  • miskowa, 2010-04-07 12:31:01
    miskowa
    no może to nie beza, ale tak mi się skojarzyło smakowo. W każdym razie pycha i tyle
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-04-07 12:32:27
    Berlinianka
    Wiem, wiem, nawet wygodniej to tak nazywać, ale ma nią nie być hehe
    Komentarz
  • karola01, 2010-04-07 14:47:49
    karola01
    2
    Sernik przepyszny !
    Dodatkowo można dodać kawałki brzoskwiń.Moja mama zamieniła też aromat na pomarańczowy.


    Gorąco polecam !!!
  • catttt, 2010-04-08 17:34:49
    catttt
    1
    karola01 ja również daję pomarańczowy aromat, i dodatkowo skórkę pomarańczową.
    ale i bez tego jest przepyszny!
  • G232, 2010-04-08 19:19:28
    G232
    1
    Kocham ten serniczek!jest pyszny!polecam
  • CzerwoneUsta, 2010-04-22 22:22:12
    CzerwoneUsta
    Według mnie przepis ten nie jest specjalnością z serników ;]
    Daje 3 bo jest dobry ale nic specjalnego ;]
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2010-05-12 16:13:46
    VanDerKamp
    2
    Robię taki sam sernik. Ostatnio jak robiłam na święta to trafił mi się taki rzadki twaróg (nie pamiętam już jakiej firmy), że musiałam dodać tylko jedną szklankę mleka.
  • ZAQOCHANA, 2010-05-17 16:46:26
    ZAQOCHANA
    0
    Pychota.. Wyglada wspaniale i tak smakuje. Zawsze uwazam na to by ser byl najswiezszy
  • vild, 2010-06-18 23:45:04
    vild
    to jest jedyny pieczony sernik jaki jadam i nazywam go "placzacym", sama nie robilam, raczej to specjalnosc mojej mamy
    Komentarz
  • misislipy, 2010-07-25 16:54:57
    misislipy
    uwielbiam to ciasto... ;D
    koleżanka w swoje urodziny przyniosła je do pracy i się zakochałam
    Komentarz
  • anusiaa81, 2010-10-13 21:21:05
    anusiaa81
    1
    Przepis naprawdę godny polecenia, serniczek właśnie stygnie, ale oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować. Pomimo tego że robiłam z prawdziwego, wiejskiego twarogu wyszedł delikatny, nie jest ciężki, dodałam tylko dodatkowo jeden kisiel ananasowy, który nadal delikatny posmak i piękny aromat.
  • owocowylulek, 2011-04-29 13:05:55
    owocowylulek
    KOCHAM TOOOO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ja z tej masy robe tez sernik ala'królewski ;D
    a ubite białka dodaje do masy
    Komentarz
  • misislipy, 2011-05-16 20:32:12
    misislipy
    2
    Powiem tak: serniczek pyszny TŻ nie lubi serników, ale te akurat wychwala i nigdy nim nie pogardzi
    ale zawsze spód wychodził mi zakalcowaty, zastanawiałam się dlaczego, mam odpowiedz - nie piec samego spodu bo jak potem zaleje się go masą, ta masa będzie tak lejąca że przesiąknie, zrobiłam ostatnio bez podpiekania spodu tylko od razu wszystko na raz i super tylko dlatego 4 gwiazdki
  • PaulinaCi, 2011-08-12 13:36:55
    PaulinaCi
    witam właśnie się zabrałam za ten sernik... z tym,że mam problem z ciastem. bardzo się klei i nie jestem w stanie wyłożyć na formie
    Komentarz
  • cranberriess, 2011-12-20 17:41:44
    cranberriess
    1
    Super przepisik!!! To byl pierwszy serniczek,na ktory sie odwazylam i wyszedl idealnie. Masa jest pyszna,delikatna,a ciasto kruche dokladnie takie,jakie powinno bycSwietny przepis,goraco polecamAcha-czas pieczenia z masa serowa wydluzyl mi sie o jakies 10 min,ale wyszlo swietnie!
  • monia676, 2011-12-25 15:57:10
    monia676
    U mnie na ten sernik mówimy "Łzy Wałęsy"
    Komentarz
  • nena1, 2012-07-21 14:44:27
    nena1
    -1
    Sernik przepyszny,lekki delikatny i przez to mam nadzieje bezkaloryczny .Zamiast aromatu dalam sok z cytryny-fajny pomysl.Tylko nie wiem czemu beza zrobila sie krucha i przez to wyszlo tylko pare "rosek".ale bede trenowac i mam nadzieje,ze kiedys osiagne Twoj ideal
  • azurebird, 2012-07-28 12:29:59
    azurebird
    -1
    Uwielbiam sernik z rosą Babcia robi go po mistrzowsku!
    Czy tylko ja najpierw zajadam się tymi pysznymi, złotymi kropelkami? ;>
    Polecam ten przepis!
  • elastel, 2013-03-29 19:38:09
    elastel
    0
    sernik fajnie wyszedł jednak wolę serniki bardziej serowe, a niestety ten w smaku trochę budyniowy...
    Jak ktoś takie lubi to polecam
    Rosa delikatnie wychodzi już po 2 godzinach
  • kalina198, 2013-03-30 17:30:25
    kalina198
    0
    Zrobilam go dzisiaj. Wyszedl mi i jestem zadowolona. Robilam na wiekszej blaszce i moglam ubic wiecej bialek. To moja nauka na przyszlosc. No i nie wiedzialam czy moge piec na termoobiegu? Pieklam z termo i czas zmniejszylam o 10 min mniejwiecej.
  • Dreamlikegirl, 2013-08-28 11:42:18
    Dreamlikegirl
    1
    Zrobiłam go już dwukrotnie, a raz dodałam malin i wyszedł świetny! nieco zmieniłam wtedy proporcje, masa wyszła jakby lekko musowa na wierzch pod warstwę z rosą dałam również maliny cała blacha poszła w 2 dni :O
  • nyaaan, 2013-09-01 22:18:17
    nyaaan
    0
    Uwielbiam ten przepis, mama robi go bardzo często. Zawsze twierdziłam, że nielubię sernika, ale tej jest przepyszny!
  • amarenamena666, 2013-09-09 15:25:28
    amarenamena666
    0
    mniam mniam !!!!
  • rejwrze, 2013-09-26 08:37:15
    rejwrze
    Potwierdzam, przepyszny
    Komentarz
  • loneliness18, 2013-10-21 09:56:29
    loneliness18
    0
    Sernik z rosą jest moim ulubionym! NIe lubie serników zbitych - temu nie można tego zarzucić. jest delikatny i puszysty. Polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 7
    Domowe hamburgery
  • Mniam: 8
    Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe z masą serową :D
  • Mniam: 1
    Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką
  • Mniam: 1
    Surówka marchewkowo-porowa

Zamknij