Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))

autor: , kategoria: ciasta ucierane, dodano: 2010-04-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Metrowiec - czyli ciasto dla mnóstwa gości ;))

Składniki:

Przygotowanie:

Metrowiec to bardzo smaczne ciasto, jeśli spodziewamy się gości a do tego łasuchów jest idealnym rozwiązaniem - bo jest go DUŻO.
Wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia.

W moim domu robi się go od lat, na początku robiliśmy masę i dzieliliśmy na pół - jest to złe rozwiązanie, bo oba ciasta nie rosną zawsze równo.
Ciasta równo wyrastają kiedy podane składniki na ciasto podzielicie na pół i dodacie do 2 misek. Macie wtedy pewność, że ilości się zgadzają.
Przygotowujemy 2 rynienki/keksówki do pieczenia, wykładamy je papierem.

•CIASTO:
Podam teraz przebieg robienia 1 ciasta:
Do miski wrzucamy 4 jajka, 0,5 szkl. oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki, 0,5 opak. cukru waniliowego, mała szczypta soli.
•• I TERAZ: do jednej miski dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej jeszcze 1 łyżkę mąki. Miksujemy.
Wylewamy do rynienek. Piec ok. 45 min. w 180st.C.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - suche = upieczone. Wyjąć i ostudzić.

Krem można kupić gotowy, a można zrobić samodzielnie, zatem podaję przepis, którego używam.

•KREM:
Do garnka wlewamy 0,5l mleka i czekamy aż zacznie się gotować. W tym czasie z misce rozrabiamy 0,5l mleka z mąką i cukrami. Wlewamy taki roztwór do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powinno się to gotować ok.5 min. Powinien zniknąć smak mąki, zatem warto spróbować. ;))
Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Mocno stężeje.

W misce rozetrzeć mikserem miękką margarynę i powoli dodawać samodzielnie zrobiony budyń. Ucierać aż połączymy wszystko i całość będzie bez widocznych grudek. Dodajemy do tego zapach śmietankowy, tudzież inny preferowany.
• I już takim kremem można przekładać metrowca, ale można też podzielić masę na pół i do jednej z nich dodać jakiś barwnik. Może być spożywczy, a może być, jak w moim przypadku galaretka z aronii. Powstał kolor fioletowy. Można użyć też soku z buraczków itp.
Ogólnie ten budyń w połączeniu z margaryną lub masłem można dowolnie modyfikować wg potrzeb.

•DALSZA CZEŚĆ - PRZEKŁADANIE KREMEM:
Wystudzone ciasto pokroić. Powinny być to ok. 1 cm kawałki. Liczcie, aby wyszło Wam tyle samo z obu kolorów.

Zaczynajcie od "piętki ciasta" i tak do środka, biorąc po kolei na przemian z obu kolorów. Najprościej jest połączyć 2 kromki kremem i położyć na desce, kolejne smarować w dłoni i dokładać. Ciasto układać naprzemiennie ciemne-jasne. Naprzemienne nakładać kolory masy, chyba, że mamy 1 kolor. Ściśle dociskać. Warto robić raz grubsze, raz cieńsze warstwy kremu, wtedy ciasto jest ciekawsze po przekrojeniu.

DEKORACJA:
Jeśli zostanie nam krem, a powinna zostać choćby niewielka ilość... ;)
Smarujemy kremem ciasto z wierzchu, łącznie z bokami. Nie będzie to idealnie gładkie, ale zapobiega wysychaniu. Już takie ciasto można uznać za skończone dzieło, lub...
Następnie można to polać polewą czekoladową, lub rozpuszczoną tabliczką gorzkiej czekolady, która ładnie zastygnie.
Posypać rozdrobnionymi orzechami.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 2-3h, po tym czasie krem już stężeje i ciasto łatwo kroić. Przechowywać w lodówce.
Kroić na ukos.
Szczęśliwcem jest zdobywca pierwszego, trójkątnego kawałka! ;)

Polecam, bo warto! :)

    Śr. ocena: 4.32 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • BigMama, 2010-04-03 08:02:42
    BigMama
    4
    Znam to ciasto od kilkunastu lat - kiedyś robiłam bardzo często.
    Zmieniłam trochę przepis na krem, bo ten podany jest moim zdaniem mdławy. Stanowczo lepiej jest go robić na maśle, albo chociaż pól na pól maśle z margaryną.
    Ciekawy pomysł z barwieniem kremu galaretką owocową (chociaż fioletowy kolor kremu - hmmm .... )
    Placki ukośnie kroiłam PRZED zlożeniem ciasta. Może trochę trudniej się składa - kromki do posmarowania są większe i mają skośny brzeg - ale dzięki temu kawałki , które trafiają na talerz są mniejsze i zgrabniejsze. Jeżeli złozy się ciasto tak, jak w przepisie to po ukrojeniu na talerzyku jest naprawdę duża porcja i dzieci na przykład nie zjadają wszystkiego. Wydaje mi się, że lepiej jeść małe porcje i brać dokładki
  • BigMama, 2010-04-03 08:24:59
    BigMama
    Dla jasności dodam, że PO złożeniu ciasta na mój sposób kroi się go prostopadle do dłuższego brzegu - czyli tak jak zwykle kroi się ciasta z podłuznych foremek
    Komentarz
  • Zaba885, 2010-04-05 11:44:49
    Zaba885
    wygląda wyśmienicie.... szkoda , że nia diecie jestem
    Komentarz
  • mosiek1, 2010-04-23 14:17:22
    mosiek1
    1
    metrowiec wygląda znakomicie, zdjęcia cudo-aż ślinka mi cieknie ;P przepis napisany bardzo dokładnie, więc myślę, że nawet amator (znaczy się ja ) da radę to ciasto zrobic przepis leci do ulubionych
  • Madziarka.n, 2010-04-30 16:11:49
    Madziarka.n
    1
    Mmmetrowiec, jedno z moich ulubionych ciast
    Twój przepis muszę wypróbować koniecznie, bo mój metrowiec ma tylko białą masę w środku, a polewam samą czekoladą (polecam
    Daję max gwiazdek za: 1. metrowca ), 2. świetnie napisany przepis, 3. za zdjęcia, 4. za pomysł na dekorację ciasta a'la "artystyczny nieład"
  • malinka118, 2010-05-13 09:39:19
    malinka118
    1
    Taki metrowiec gości u moich rodziców na święta. Mama robi to ciasto z polewą czekoladową. Jest baardzo pracochłonne, ale przepyszne. Polecam.
  • ZAQOCHANA, 2010-05-17 16:44:15
    ZAQOCHANA
    Ciekawie to wyglada i przepis jest dokladny
    Komentarz
  • reniawojtasz, 2010-05-17 21:45:03
    reniawojtasz
    super przepis prosze wiecej rownie smacznych
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-05-19 23:57:45
    Berlinianka
    Madziarka.n, mój zwykle też ma tylko białą masę, ale czasami można się pobawić w wydziwianie.
    Komentarz
  • dorotkaaa892, 2010-05-20 20:31:46
    dorotkaaa892
    -1
    Uwielbiam!
    Tego ciasta jest dużo, ale najszybciej znika ze stołu
  • vild, 2010-06-18 23:40:24
    vild
    1
    dzieki Berlinianka - znam ten przepis. kiedys czesto go robilam, bo jest "wydajny". jedynie inaczej kroilam, skos z gory w dol i cale polewalam czekolada. polecam
  • hayley01, 2010-06-23 11:53:28
    hayley01
    0
    Metrowiec to trochę zapomniane ciasto, kiedyś robiła je moja mama, tylko tak jak vild - całe polane czekoladą.
    Uwielbiam dlatego też na pewno wypróbuję, dodaję do ulubionych.
  • Pepus, 2010-08-01 22:59:19
    Pepus
    Metrowiec to ciasto, które mi bardzo smakowało lecz nie mogłam znaleźć przepisu. Wrzuciłam do ulubionych i jak tylko zrobi się chłodniej to go zrobię I ocenię
    Komentarz
  • Evelusia, 2010-08-27 20:31:11
    Evelusia
    Wygląda jak malowany Mam nadzieję, że tak samo smakuje, będę musiała koniecznie spróbować!
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-09-28 21:36:57
    aleksaa
    1
    faktycznie ciekawy pomysł z tym kolorkiem kremu u mnie zawsze robi je mama i składa w ten sam sposób, choć znam i wersję w kratkę

    Następnym razem podrzucę mamie Twoj przepis bo fajnie wygląda ten krem na około z czekoladą, u nas zazwyczaj przekłada się metrowca kremem budyniowym i na boki już nie starcza

    No i zdecydowanie wolę wersję z masłem zamiast margaryny.
  • monisssssssss89, 2011-05-17 17:40:37
    monisssssssss89
    0
    Niestety mi ciasto nie wyszło A dokładniej krem a to dlatego że robiłam od razu z przepisu zamieszczonego tutaj i nie przeczytałam go dokładnie. Mianowicie w spisie składników jest podane że do kremu potrzeba mleko [1 szklanka] a w szczegółowym opisie jest: "Do garnka wlewamy 0,5l mleka i czekamy aż zacznie się gotować. W tym czasie z misce rozrabiamy 0,5l mleka z mąką i cukrami"
  • Snowwhiteproncess, 2012-02-18 17:30:45
    Snowwhiteproncess
    1
    Krem wyszedł trochę mdławy, dodałam później olejek pomarańczowy co poprawiło sytuację. Jednak na następny raz użyję raczej masła co bym też innym radziła. No i chyba wkradł sie mały błąd w składnikach: nie powinno być "mleko [1litr]" zamiast szklanki?
  • irena1964x, 2012-10-18 09:08:53
    irena1964x
    wyglada pysznie
    Komentarz
  • meanottin, 2013-11-12 18:43:54
    meanottin
    0
    Ciasto wyszło świetnie (krem budyniowy zrobiłam inaczej, ale liczy się całość) Dziękuję za prosty przepis, poradziłam sobie mimo tego, że nie jestem zbytnio zaawansowania w pieczeniu Przepis naprawdę dobry, aczkolwiek w składnikach napisałaś "mleko [0.5 l] (krem)", co rozmija się z opisem przygotowania, gdzie napisane jest "Do garnka wlewamy 0,5l mleka i czekamy aż zacznie się gotować. W tym czasie z misce rozrabiamy 0,5l mleka z mąką i cukrami." Ja ugotowałam 2 budynie w proszku wg przepisu na op. i dodałam kostkę margaryny. Rodzina chwali, więc chyba mogę polecić ten sposób Pozdrawiam serdecznie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Soczewica ze śmietaną i pomidorami
  • Mniam: 1
    Soczewica z ryżem i warzywami
  • Mniam: 1
    Pralinki z
  • Mniam: 1
    Zielony makaron z kurczakiem na szybko

Zamknij