Jajka w zalewie kminkowej na Wielkanoc

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy, dodano: 2010-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w zalewie kminkowej na Wielkanoc
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w zalewie kminkowej na Wielkanoc
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w zalewie kminkowej na Wielkanoc
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w zalewie kminkowej na Wielkanoc

Składniki:

Przygotowanie:

Od razu zaznaczam, że osobiście nie znoszę kminku i go nie jadam... ale jajka z kminkiem UWIELBIAM i Wielkanoc bez nich to nie Wielkanoc ;)
Jajka w zalewie kminkowej robiła moja babcia, robi je moja mama i będę je robić i ja. To przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, taka nasza śląska tradycja.
Jajka te robimy tylko raz w roku właśnie na Święta Wielkanocne ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować je także w innym czasie.

Przepis jest prosty i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Podałam przepis na 10 jajek, w domu robimy z 50 jajek natomiast kto nie jest pewny czy będzie smakowało - można wypróbować na kilku sztukach :) Trzeba tylko zmniejszyć proporcje.

No to zaczynamy:
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy: 1 litr wody, 1 łyżkę (nie łyżeczkę!) soli i 40 g kminku tj. 1 paczka (kminek cały, nie mielony).
Pozwalamy aby kminek gotował się przez 15 minut, następnie wystudzamy zalewę.
Zimne jajka dokładnie "obijamy" tak aby skorupka popękała ale nie zdejmujemy jej! Łupinki muszą pozostać.
Obite ;) jajka wkładamy do garnka, dopiero teraz odcedzamy wystudzony kminek i zalewamy jajka samą tylko wodą z aromatem kminkowym. Jajka muszą być całe zanurzone w zalewie, nie powinny wystawać ponad wodę. Garnek/naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 2 dni. Muszą dobrze przesiąknąć aromatem zalewy, białko powinno zmienić kolor na beżowo-brązowy.
Jajka są gotowe do spożycia po 2 dniach czyli u nas w domu przygotowujemy je w Wielki Czwartek a zjadamy w Wielką Sobotę późnym wieczorem.
Fantastycznie smakują z chrzanem i wędliną.
Serdecznie polecam i życzę smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • BigMama, 2010-04-03 15:11:33
    BigMama
    Uwielbiam kminek - na pewno wypróbuję.
    Dodaję do ulubionych i napiszę recenzję.
    A czemu skorupka musi zostać na jajku ?
    Komentarz
  • Susanna, 2010-04-03 15:49:09
    Susanna
    BigMamo skorupki nie zdejmuję aby jajka gdy już leżą w misce na stole (bez zalewy) nie wysychały. I to jest właściwie jedyny powód Drugi jest taki, że to ciekawie wygląda po zdjęciu skorupki jajka są jakby "pomazane" kolorem.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-04-04 11:17:35
    Sensuel
    Jajka po 2 dniach po ugotowaniu i trzymanego we wodzie to raczej bym już nie zjadła.No chyba,żebym nie wiedziała jak to zostało zrobione :P.
    Komentarz
  • Susanna, 2010-04-04 13:00:27
    Susanna
    Rzecz w tym, że te jajka można trzymać w wodzie do tygodnia czasu i nic niedobrego się z nimi nie dzieje. Ale warunek jest jeden - garnek musi być przechowywany w lodówce inaczej zalewa się zepsuje i klops
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-21 23:15:05
    marissima
    nie znosze kminku
    Komentarz
  • Pepus, 2010-08-31 22:00:08
    Pepus
    Ten przepis mnie tak zaintrygował, że go wrzuciłam do ulubionych na przetestowanie. Zrobię tylko na 1/2 porcji podanej w przepisie, bo szkoda byłoby zmarnować 10 jaj. Ocenię jak skosztuję.
    Komentarz
  • Wisnia, 2013-02-10 13:10:37
    Wisnia
    0
    lubie jajka, lubie kminek... a przepis prawie jak na chińskie jajka marmurkowe, no z lekką różnica w przygotowaniu i przyprawianiu... Chyba się skuszę
  • pauleta89, 2013-02-11 10:20:31
    pauleta89
    Brzmi bardzo ciekawie dodaję do ulubionych i jak wypróbuję napiszę czy mi wyszły takie smakowite;D
    Komentarz
  • rita 1, 2013-02-11 18:04:16
    rita 1
    Przepis naprawdę brzmi ciekawie. Pewnie wypróbuję.
    Nie oceniajmy jesli nie wypróbowałyśmy danego przepisu, bo co tu oceniać. Przepis może wydawać się dobry , a po zrobieniu niekoniecznie może smakować.
    Komentarz
  • KarolinaK, 2013-02-11 21:36:20
    KarolinaK
    Kolezanka mnie poczestowala czyms podobnym. Dopiero po zjedzeniu poinformowała nas ze to ugotowane jajko było przechowywane w wodzie z sola cały tydzień :O. Chory nikt nie był. Ale na myśl o nim mdli mnie do tej pory...
    Komentarz
  • iceflower, 2013-02-12 10:56:33
    iceflower
    Uwielbiam kminek i jajka na twardo i muszę wypróbować może poczekam do Wielkanocy z tym, żeby jakby co było więcej amatorów do jedzenia, ale brzmią pysznie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Amerykańskie pancakesy
  • Mniam: 3
    Amerykańskie pancakesy
  • Mniam: 1
    Chipsy jabłkowe
  • Mniam: 3
    Domowe lody- zdrowy, łatwy sorbet