Jajka w zalewie kminkowej na Wielkanoc
Składniki:
- jajka [10 szt.]
- kminek [1 op.] (40g)
- woda [1 l]
- sól [1 łyżka]
Przygotowanie:
Od razu zaznaczam, że osobiście nie znoszę kminku i go nie jadam... ale jajka z kminkiem UWIELBIAM i Wielkanoc bez nich to nie Wielkanoc ;)
Jajka w zalewie kminkowej robiła moja babcia, robi je moja mama i będę je robić i ja. To przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, taka nasza śląska tradycja.
Jajka te robimy tylko raz w roku właśnie na Święta Wielkanocne ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować je także w innym czasie.
Przepis jest prosty i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Podałam przepis na 10 jajek, w domu robimy z 50 jajek natomiast kto nie jest pewny czy będzie smakowało - można wypróbować na kilku sztukach :) Trzeba tylko zmniejszyć proporcje.
No to zaczynamy:
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy: 1 litr wody, 1 łyżkę (nie łyżeczkę!) soli i 40 g kminku tj. 1 paczka (kminek cały, nie mielony).
Pozwalamy aby kminek gotował się przez 15 minut, następnie wystudzamy zalewę.
Zimne jajka dokładnie "obijamy" tak aby skorupka popękała ale nie zdejmujemy jej! Łupinki muszą pozostać.
Obite ;) jajka wkładamy do garnka, dopiero teraz odcedzamy wystudzony kminek i zalewamy jajka samą tylko wodą z aromatem kminkowym. Jajka muszą być całe zanurzone w zalewie, nie powinny wystawać ponad wodę. Garnek/naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 2 dni. Muszą dobrze przesiąknąć aromatem zalewy, białko powinno zmienić kolor na beżowo-brązowy.
Jajka są gotowe do spożycia po 2 dniach czyli u nas w domu przygotowujemy je w Wielki Czwartek a zjadamy w Wielką Sobotę późnym wieczorem.
Fantastycznie smakują z chrzanem i wędliną.
Serdecznie polecam i życzę smacznego!
Polecany film:
Wielkanocne jajka z niespodzianką
Komentarze
Dodaję do ulubionych i napiszę recenzję.
A czemu skorupka musi zostać na jajku ?
Nie oceniajmy jesli nie wypróbowałyśmy danego przepisu, bo co tu oceniać. Przepis może wydawać się dobry , a po zrobieniu niekoniecznie może smakować.