Baba drożdżowa z bakaliami

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Baba drożdżowa z bakaliami

Składniki:

Przygotowanie:

Dopiero uczę się gotować i piec ciasta ale ten przepis mam sprawdzony. Podobno babka drożdżowa to "wyższa szkoła jazdy". Czy to prawda? Biszkopt mi nie wyrośnie ale babka drożdżowa tak ;) Spróbujcie. Ciasto na babki ze zdjęcia zrobiłam w misce tupperware ale wcześniej mieszałam za pomocą robota kuchennego i efekt końcowy był taki sam. Jedna leci do teścia a druga do teściowej :) Upieczone dziś w nocy.

Bakalie - do wyboru do koloru, co kto lubi. Ja robię z rodzynkami i skórką pomarańczową a ozdabiam migdałami i także skórką.

Pierwsza ważna sprawa: WSZYSTKIE składniki które zostaną użyte do zrobienia ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, masło/mleko nie mogą być gorące!
Druga ważna sprawa: ciasto nie może być "tęgie" czyli zbyt gęste bo nie wyrośnie. Jeśli zauważysz, że po np. 30 minutach ciasto nie rośnie to znaczy, że jest za gęste. Dodaj trochę ciepłej wody lub mleka.

Zaczynamy:
Najpierw zalej rodzynki i skórkę pomarańczową wodą aby zmiękły.
Masło roztop w rondelku i ostudź je. Pokrusz drożdże i rozpuść je w podgrzanym, ale nie gorącym, mleku.
Mąkę (z 1/2 kg będą 2 babki) przesiej do misy, na środek wbij 4 żółtka (białka nie będą potrzebne), wsyp cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto. Teraz wlej porcjami przestudzone masło i cały czas mieszaj/zagniataj. Wyrabiaj masę tak długo, aż będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek misy. Teraz odcedź bakalie i dodaj je do ciasta. Wymieszaj ponownie, przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Foremki wysmaruj masłem (możesz też opruszyć bułką tartą). Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozciągnij na kształt walca a wkładając do formy postaraj się je lekko okręcić. Posmaruj wierzch ciasta ostatnim żółtkiem i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do temp. 160-170 C (piekłam ciasto w nowym piekarniku, mocno grzejącym i wystarczyła temp. 150 C ), włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut.
Aby wierzch babki się nie przypiekł połóż na nim kawałek folii aluminiowej. Po ok. 30 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli jest to je wyjmij, pozostaw chwilę do ostudzenia i przełóż na talerz. Teraz możesz albo posypać cukrem pudrem albo przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru oraz przyozdobić bakaliami :)

Porada: aby babka była bardziej wilgotna i "nie dusiła" podczas jedzenia warto zaparzyć herbatę, dodać cukru/rumu i nasączyć tym roztworem upieczone ciasto. Tylko, że po tym zabiegu babka musi przez kilka godzin schnąć i dopiero potem można aplikować lukier lub sypać cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Patucha, 2010-04-04 11:02:39
    Patucha
    3
    Rewelacyjna baba - mniam - u mnie też w tym roku króluje na stole wielkanocnym. Ja moczę rodzynki w rumie i potem jest super wilgotna. Teściom na pewno się spodoba super fota, zasłużone 5*
  • kasiax86, 2010-07-06 10:35:22
    kasiax86
    2
    Bardzo podoba mi się ten przepis, skorzystałam z niego i babka wyszła super masz rację z tym "aby babka była bardziej wilgotna i "nie dusiła" podczas jedzenia warto zaparzyć herbatę, dodać cukru/rumu i nasączyć tym roztworem upieczone ciasto.". Dotychczas robiłam inaczej i wychodziło niestety tak jak wychodziło . Ale teraz jest super, dzięki .
  • ewelline, 2010-07-30 20:17:37
    ewelline
    piękna baba
    Komentarz
  • Susanna, 2011-03-31 16:36:25
    Susanna
    A dziękuję Obowiązkowo w tym roku na święta także upiekę babusie

    Kasiu patent z herbata jest naprawę godny polecenia. Cieszę się, że z niego skorzystałaś
    Komentarz
  • eluchap, 2012-03-31 14:53:31
    eluchap
    Wspaniała babka
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2017-04-05 12:00:54
    PatrykLubik
    babka droższowa najlepsza z luksusowej szymanowskiej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)