Spaghetti z tuńczykiem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z tuńczykiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:

  • spaghetti [0.5 op.] (ok.250 g)
  • tuńczyk [1 op.] (puszka, kawałki w sosie własnym)
  • pomidory [1 op.] (puszka, krojone)
  • cebula [1 szt.] (1 mała lub połowa większej)
  • czosnek [3 ząbki]
  • papryka pepperoni [0.5 szt.]
  • kapary [2 łyżki]
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku, najlepiej grubo mielony)
  • bazylia [1 łyżeczka] (suszonej, lub garść świeżej pokrojonej)
  • oregano [0.5 łyżeczki]
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • koncentrat pomidorowy [1 łyżka]
  • woda [50 ml]
  • ser parmezan (do posypania)

Przygotowanie:

Drobno pokroić cebulę, czosnek i papryczkę.
Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę i zeszklić, do niej dodać czosnek i papryczkę. Smażyć razem ok 2 min.
Dodać tuńczyka odsaczonego z zalewy i smażyć mieszajac ok 2 min.
Zalać wszystko pomidorami, 1/4 szklanki wody i dodać przecier.
Sos ma zabulgotać, wtedy dodajemy przyprawy wraz z kaparami.

Gotowac na wolnym ogniu ok 15 min.

W tym czasie ugotować makaron al dente.

Dodać makaron do sosu i mieszać wszystko ok minutki na ogniu.

Przed podaniem posypać parmezanem i kaparami.

Można kapary pominać badz zastapić oliwkami.

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem

Komentarze

  • blue_apple, 2010-04-03 16:51:30
    blue_apple
    Wow, nigdy nie słyszałam o takiej wersji spaghetti, świetny pomysł.
    Dobre dla wegetarian.

    Koniecznie muszę spróbować, bo już mam dość "zwykłego" spaghetti
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-04-03 23:42:31
    isabelmm
    0
    Danie szybkie w przygotowaniu - obiad w pare chwil, ciekawy smak. Obeszłam sie bez kaparów i oliwek-dodam nastepnym razem
  • Yoolia, 2010-04-30 15:57:32
    Yoolia
    0
    Świetny pomysł na "inne" spaghetti. Czasem robię podobne. Bardzo nam smakuje. Polecam
  • malwowa, 2010-04-30 16:39:51
    malwowa
    1
    polecam, bo sama robię i bardzo mi smakuje!
    nie jadłam jednak nigdy z kaparami, ale z oliwkami tak i był ciekawy smak
    i tak jak jest w przepisie, ważne by tuńczyk był w kawałkach, bo z innego może wyjść ciapa.
  • malinka118, 2010-05-18 17:21:02
    malinka118
    2
    Robię prawie identyczne tylko nie używam przecieru pomidorowego, ale pomidory z puszki. Polecam
  • hayley01, 2010-06-23 22:42:17
    hayley01
    1
    Bardzo lubię różne wariacje makaronowe, robię podobne spaghetti, nie toleruje jedynie kaparów i oliwek







  • jodie, 2010-06-28 22:35:00
    jodie
    1
    Genialny w swej prostocie przepis. proste i szybkie danie do przyrządzenia.
  • cholernarejestracja, 2010-07-28 16:15:04
    cholernarejestracja
    1
    Jakoś nigdy nie mogłam się przekonać do połączenia tuńczyk+pomidor, ale stwierdziłam, że wypróbuję Twój przepis, i bardzo miło się zaskoczyłam. Nie dodałam tylko kaparów. Pyszne, proste danie, smakowało i mnie, i mojemu TŻ.
  • Ieka, 2011-02-09 11:20:16
    Ieka
    wygląda super mniam nie omieszkam wypróbować
    Komentarz
  • Susanna, 2011-02-14 09:09:48
    Susanna
    Dziś wypróbuję na obiad
    Komentarz
  • Ieka, 2011-02-15 17:43:35
    Ieka
    1
    ja właśnie zrobiłam i jem dla mnie pychota czekam na Tż jak mu zaserwuję
  • studentkaAM, 2013-06-01 15:17:28
    studentkaAM
    0
    Bardzo fajna alternatywa dla mięsnego spaghetti Jak dla mnie super! 5* za smak i prostotę wykonania.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką