Rogaliki nadziane :)

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki nadziane :)

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto na rogaliki mimo że z drożdżami nie musi wyrastać, nie trzeba czekać na rozczyn - robi się je szybko i sprawnie:)

Robię je od jakiś 17 lat i zawsze wychodza:).

Można je nadziać czym dusza zapragnie: masa makowa, podsmażonymi jabłkami jak do szarlotki, powidłami, nutella, można do nutelli dodać plasterek banana, orzechy i wymyślić inne cuda:D

Ale teraz do sedna.

Składniki ciast powinny być ciepłe, dlatego należy wyjac z lodówki jakaś godzinę przed pieczeniem.

W misce rozrobić śmietanę z drożdżami, cukrem, szczypta soli.
Wbić do tego jaja- 2 całe i jedno żółtko, białko natomiast wylać na talerzyk.

Na stolnicy ( u mnie na blacie) wysypać makę i posiekać j z masłem (jeśli ciepła to miękka więc po prostu wymieszać rękoma z maka).

Wylać do tego miksturę śmietanowa i wyrobić ciasto.
Powstanie nam zgrabny wałeczek:)

Podzielić go na 5 części. Jedna z nich rozwałkować w okrag dość cienko i pokroić na 8 części. Na szerszym końcu położyć łyżeczkę nadzienia (u mnie nutella i powiodła)
Złożyć jak na zdjęciu i zwinac rogalik.
Dzięki takiemu złożeniui dokładnym dociśnięciem placami ciasta nadzienie nie wycieknie podczas pieczenia- a lubi:).

Rogaliki moczyć w białku i cukrze.

Układać na blaszce z piekarnika.

Postapić tak z reszta ciasta - oczywiście

Z tych składników wychodza mi 2 pełne blachy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C (góra dół) ok 20-25 min (do zrumienienia)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • hania811, 2010-04-03 17:26:26
    hania811
    ups..w składzie wskoczyło mi masło orzechowe...oczywiście ma być zwykłe masło
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-08 14:33:05
    vesenka
    ta tajemnicza bułka maślana w składzie to mąka ma być? Jaka? Bo te rogaliki wyglądają zachęcająco.
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-08 14:35:32
    hania811
    Właśnie kurcze coś mi komp pokiełbasił ten przepis.
    Po pierwsze w ogóle literki "ą" nie ma...i chyba przez to wskoczyła mi ta bułka maślana i masło orzechowe w składzie.

    Oczywiście mąka ma być.
    Szkoda że przepisów nie da się edytować.
    Komentarz
  • twin--maid, 2010-09-19 16:03:21
    twin--maid
    Właśnie zajadam rogaliki z nutellą pyszne! przepis bardzo mi się podoba, gdyż nie trzeba czekać aż drożdże wyrosną. Rogaliki pięknie wyrosły. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie i puszyste.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe