Rolada francuska

autor: , kategoria: z cielęciny, Wielkanocne potrawy, kuchnia francuska , dodano: 2009-11-11
  • Rolada francuska

Składniki:

  • cielęcina [1 kg]
  • sok z cytryny (z 1/2 cytryny)
  • skórka z cytryny (z 1/2 cytryny)
  • wino białe wytrawne [1 szklanka]
  • szynka gotowana [10 dag]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • tymianek [1 łyżeczka]
  • rozmaryn [1 łyżeczka]
  • pieczarki [25 dag]
  • cebula dymka [1 pęczek]
  • gałka muszkatołowa [1 łyżeczka]
  • natka pietruszki [2 łyżki] (posiekana)
  • mąka [1 łyżka]
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso przeciąć wzdłuż do połowy, lekko rozbić tłuczkiem, uformować równy prostokąt, posypać pieprzem, otartą skórką z cytryny, bazylią, rozmarynem i tymiankiem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Farsz: pokrojone pieczarki przesmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną dymkę i chwilę smażyć razem, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać 2 łyżki śmietany, posiekaną natkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. Płat mięsa lekko oprószyć solą, przykryć plasterkami szynki, na szynce rozsmarować przygotowany farsz, mięso ciasno zwinąć w rulon, owiązać nitką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często skrapiając winem i wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Sos przelać do rondelka, zagotować, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wlać rozkłóconą z mąką pozostałą śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Roladę pokroić w plastry, sos podać w sosjerce.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • BigMama, 2010-04-02 10:19:35
    BigMama


    ... szkoda, że na święta już nie zdążę zrobić ...
    ... ale dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-23 20:33:20
    marissima
    2
    W sam raz na tradycyjny,niedzielny obiad z ukochana rodzinka.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe