Ule

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ule
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ule
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ule
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ule
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ule
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ule
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ule
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ule

Składniki:

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Do ciasta można dodać zmielone orzechy migdały. W zależności czy chcemy otrzymać ciemne bądź jasne ule dodajemy do ciasta kakao lub je pomijamy.
Napełniamy foremki ciastem, końcem łyżki robimy wgłębienie które wypełniamy dowolnym nadzieniem (polecam ajerkoniak). Gotowe ciasteczko stawiamy na biszkopcie.
Z podanej ilości wychodzi ok 20 sztuk

Foremki przywiozłam z Czech, gdzie ule są tradycyjnym smakołykiem, ale u nas tez są już dostępne.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-04 11:12:36
    Sensuel
    2
    Pomysł bardzo fajny,ale skąd wziąć takie foremki ?
  • Martilla, 2010-04-04 17:21:25
    Martilla
    Foremki bywają dostępne na allegro
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-04-04 17:30:08
    kolorowatecza
    2
    Te ciastka to jest czysta poezja - miałam okazję kosztować 2 razy. Tamte były z kropką czekolady na czubku

    Są przepyszne, mają super konsystencję i w smaku są boskie!
    Zawsze się zastanawiałam, jak je zrobić, a teraz przepis już mam Czekam tylko na koniec diety i biorę się do pracy!
  • Wenila, 2010-04-04 21:22:50
    Wenila
    2
    oooo super. jeszcze nie widziałam takiego cuda

    Trzeba rozejrzeć się za foremkami, ale czuję, że łatwo nie będzie niestety. Jeśli tylko znajdę to wypróbuję

    Za oryginalny pomysł, własne zdjęcia...najwyższa nota.
    A ten ajerkoniak, który proponujesz nie wypłynie?
  • AnusiaPn, 2010-04-05 10:51:04
    AnusiaPn
    0
    ale boskie ślicznie się prezentują i na pewno pychoty ;D
  • Martilla, 2010-04-05 20:17:08
    Martilla
    Umieściłam przepis na ajerkoniak którym nadziewam ule. Jest on dość gęsty i nie wypływa.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-16 21:08:46
    marissima
    1
    jestem zachwycona tymi cisteczkami
    musze tylko zdobyc takie foremki i juz pieke
  • joanasz, 2010-06-26 00:58:47
    joanasz
    1
    Ach, z ajerkoniakiem, mniam
    Jak tylko skoncze diete tez sie za nie zabieram. Wygladaja surrealistycznie -SUPER. Moze wykabinuje jakas dietetyczna wersje z otrebami i skrobia, piekne. Musze zdobyc te foremki.
  • lentilka, 2010-06-27 22:27:43
    lentilka
    2
    Dziękuję Ci ślicznie za przepis TŻ właśnie kupił foremki w pierwszą wolną chwilę będę piec ciacha
  • Madii89, 2010-06-29 14:50:56
    Madii89
    2
    W pierwszym momencie myślałam, że są to biszkopty ułożone warstwami. Jak tylko trafię na takie foremki zrobię takie ule!
    Przyznam, że nie umiem piec i taki przepis jest w sam raz dla mnie!!!! DZIĘKI CI- jesteś Kochana!
  • ewelline, 2010-07-30 16:09:12
    ewelline
    rewelacyjnie wyglądają
    Komentarz
  • milejdi206, 2010-09-08 13:32:31
    milejdi206
    ja robiłam orzechowe i kokosowe rewelacja
    Komentarz
  • Susanna, 2010-10-16 22:22:24
    Susanna
    A ja dziś zrobiłam ule ale orzechowe - w wersji, którą znam Przepis podobny ale jednak inny
    Komentarz
  • hejYou, 2012-01-24 16:36:10
    hejYou
    cudownie wyglądają kiedyś będę musiała sprawić sobie foremki i wypróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem