Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-04-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka kokosowe z kleiku ryżowego

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę dać do ciepłego miejsca żeby zmiękła (można na kilka sekund podgrzać w mikrofali-bez folii!- ale tak żeby się nie rozpuściła)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, cukier waniliowy (lub kilka kropel aromatu), cały czas miksując. Dodać miękką margarynę i rozmiksować tak zeby nie było grudek. Na końcu wsypać paczkę kleiku i tyle kokosu, żeby po wymieszaniu miało taką konsystencję, żeby dało się z niej formować.

Formować małe kuleczki, spłaszczać i robić u góry małe wgłębienie (mają wyglądać jak kluski śląskie, tylko mniejsze ;) ) Kłaść na pergamin nasmarowany tłuszczem, tylko nie zbyt blisko siebie, bo urosną. Do każdego wgłębienia włożyć odrobinę konfitury.

Piec w temperaturze ok 180 stopni, jakieś 15-20 minut, zależnie od wielkości -żeby się ładnie zarumieniły :)

Ciasteczka są przepyszne i znikają w mig:) a przepis jest bardzo wiekowy, pamiętam jak robiła je moja babcia więc kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Chain, 2010-04-04 17:57:59
    Chain
    2
    Robię bardzo podobne, jedyna różnica jaką widzę- ja nie ubijam piany z białek, formuję ciasto od razu ze wszystkich składników. Są to rzeczywiście przepyszne ciasteczka, kto raz ich spróbuje zakocha się w nich, mimo, że nie wyglądają zbyt pięknie
  • AnusiaPn, 2010-04-05 10:50:14
    AnusiaPn
    -2
    uwielbiam te ciasteczka sama nie miałam okazji ich zrobić bo nie miałam przepisu, ale często jadłam u znajomych ahh cudo!
  • cholernarejestracja, 2010-05-01 22:40:16
    cholernarejestracja
    0
    Ja też robię je bez ubijania piany z białek, i wychodzą identyczne, więc to chyba dokładanie sobie pracy ale potwierdzam - są przepyszne, dobre dla bezglutenowców (mojej bezglutenowej znajomej baaardzo smakowały), i to połączenie z najlepiej kwaśnym dżemem...mmm!
  • ewelline, 2010-07-29 10:33:37
    ewelline
    0
    ja to uwielbiam wszystko co kokosowe
  • Ieka, 2010-08-22 20:20:20
    Ieka
    1
    kocham te ciasteczka
  • gabka9, 2011-02-25 20:32:45
    gabka9
    ewelline- ja również, stąd przepis
    Komentarz
  • Lolcia1008, 2011-08-07 14:03:33
    Lolcia1008
    Kocham i również robię tak jak Chain wszystkie składniki do miski zamiast konfitury można wcisnąć kawałek czekolady gorzkiej lub mlecznej
    Komentarz
  • _MAMA_, 2011-12-15 14:45:25
    _MAMA_
    jedno pytanie, a ta paczuszka kleiku ryzowego to ile ma miec gram? i czy ktos próbował robic np. z kleiku o smaku bananowym, brzoskwinowym itp.
    chyba kiedys jadłam te ciasteczka ...
    Komentarz
  • moncia25, 2012-02-08 12:42:27
    moncia25
    ile ma być kokosków w gramach, bo trochę niedokładnie napisane???
    Komentarz
  • moncia25, 2012-02-08 12:43:04
    moncia25
    aaaa, przepraszam już widzę
    Komentarz
  • moncia25, 2012-02-29 12:50:59
    moncia25
    1
    zrobiłam, i muszę powiedzieć że genialne delikatne i bardzo kruche jednocześnie
    szczerze polecam
  • justyne3ka, 2013-07-08 16:39:16
    justyne3ka
    0
    Swietny przepis!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem