Zupa brokułowa z serem pleśniowym

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-04-04
  • Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Składniki:

  • brokuł [250 g] (około)
  • woda [1.5 l]
  • migdały [1 łyżka] (w płatkach, lub alternatywnie grzanki)
  • masło [2 łyżki]
  • sherry [2 łyżki]
  • mąka [1 łyżka]
  • śmietana [200 ml] (taka do zup i sosów czyli najlepiej 12% lub 18%)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • tabasco (do smaku)
  • sos worcester (do smaku)
  • ser pleśniowy [150 g] (typu rokpol, lazur)

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut. Brokuły odcedzić i przelać zimną wodą. Wody od gotowania nie wylewać.
Na patelni prażymy migdały lub smażymy grzanki.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać wodę z brokułów i śmietanę. Ciągle mieszając zagotować. Dodać pokruszony ser. Gotować 2-3 min.
Wrzucić brokuły. Wlać alkohol. Doprawić. Podawać z migdałami lub grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką