Placuszki porowo-szpinakowe.

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia grecka , dodano: 2010-04-05
  • Placuszki porowo-szpinakowe.

Składniki:

Przygotowanie:

Pory pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek, pora i szpinak. Dusić razem ok. 20 min. (aż pory i szpinak zmiękną), ostawić do ostudzenia.
Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika (ok. 5 min.na małym ogniu cały czas mieszając).
Do garnka z warzywami wbić jajka, wymieszać. Wsypać ziarna słonecznika i mąkę, wymieszać wszystko razem. Jeśli konsystencja wydaję się być za rzadka dodać mąki.
Placuszki smażyć z obu stron, na oleju na patelni.

Najlepiej smakują z greckim sosem jogurtowo-miętowym lub sosem tzatziki.
Świetne na ciepło i zimno, bardzo sycące.
Smacznego :))

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-05 22:17:45
    Sensuel
    Czego to ludzie nie wymyślą .Te placki przypominają mi co nie co i nie wiem czy bym się skusiła.Pewnie nie,bo nie lubię szpinaku :P.Ale pomysł całkiem ciekawy
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-06 09:40:06
    hania811
    Rzeczywiście na zdjęciu nie wyglądają zbyt apetycznie

    Ale ja je widzę z sosem tzatziki i ten widok jakoś bardziej mnie przekonuje.

    Trzeba wypróbować to cudo.
    Komentarz
  • 28nana, 2010-04-06 10:24:43
    28nana
    nie wyglądają apetycznie bo że tak się wyrażę ... leżą w kupie...

    podejrzewam że jakby na białym talerzu ułożyć 1 sztukę, udekorować czymś czerwonym lub żółtym i skropić tzatzikami - to by ślinianki zaczęły pracować...

    lady_poison -> dała byś radę zrobić takie zdjęcie ??

    a przepis przetestuję niebawem
    Komentarz
  • srulewna, 2010-04-07 08:49:26
    srulewna
    1
    te placki są przepyszne !
  • lady_poison, 2010-04-07 14:16:20
    lady_poison
    Owszem, te placki może nie są wyględne, ale wygląd ni jak się ma do ich smaku, polecam wypróbujcie

    A fotka robiona na szybko, tzatziki było w połowie drogi na świąteczny stół, tak jak i placki
    Jak zrobię je znów, pstryknę fotkę.
    Komentarz
  • 28nana, 2010-04-07 14:20:03
    28nana
    ja doskonale rozumiem...
    ale sama pewnie wiesz że na apetyczne danie składają się głownie 3 elementy

    1) smak
    2) zapach
    3) wygląd ( podanie )


    tego trzeciego temu daniu zdziebko brakuje
    czekam na fotkę
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-12 18:35:10
    anka_bunio
    4
    Moje wyglądały lepiej ;p polecam dodać więcej przypraw. Ja zrobiłam z 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej i konsystencja była odpowiednia, a mąka ładnie przylgnęła do warzyw i na oliwie nabrała złotego koloru. Jedne z lepszych placuszków na smacznym, bardzo ciekawe Na sosik użylam seler, ogórka kiszonego, jogurt nat. i pora.
  • anka_bunio, 2010-10-12 18:35:39
    anka_bunio
    Placki zrobiłam jednak z 50% proporcji.
    Komentarz
  • ewapawliszyn, 2014-02-13 12:37:54
    ewapawliszyn
    Mysle,ze mozna zagescic placki otrebami beda bardziej zwarte
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe