Galareta drobiowo-warzywna

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-04-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta drobiowo-warzywna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta drobiowo-warzywna

Składniki:

Przygotowanie:

Robienie galarety zaczynam od robienia bulionu.
Marchew, pietruszkę i seler obieram i wrzucam w całości do garnka.
Mięsko myję i do garnka wędruje.
Cebulę obieram i do garnka wrzucam.
Dodaję łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie i gotuję.

Jeżeli lubimy i używamy to dajemy kostkę rosołową jak tylko wywar zacznie nam wrzeć.
Oczywiście cały szum ściągamy, aby nam nic nie fruwało.
Gotujemy na małym ogniu tak długo aż warzywka i mięsko będą miękkie.

Jak już mamy rosołek gotowy to warzywka (pietruszkę i seler) wyrzucamy, albo do sałatki zużywamy.
Cebulę wyrzucamy, a marchewkę kroimy na plasterki/talarki.

Do kubeczków (ja mam takie 160ml i starczyło mi na 12 kubeczków) wkładam marchewkę, groszek i mięsko które wcześniej drobno pokroiłam.

Bulion przecedzam przez sitko i dodaję żelatynę wg instrukcji na opakowaniu.
Na 12 kubeczków rozlałm ok 1,5l bulionu i dałam 12 łyżeczek żelatyny. Myślę,że po 3 na 0,5l też by było OK.

Przed rozlaniem bulionu do kubczków trzeba sprawdzić, czy wywar jest wystarczająco słony!
Do galaretki można też dodać kukurydzy konserwowej jak ktoś lubi. Ja nie dałam, bo zapomniała :P

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • 28nana, 2010-04-06 11:06:30
    28nana
    2
    ... oczywiście podajemy schłodzone

    ja daję jeszcze jajko na twardo - ot tradycja wyniesiona z domu

    z braku takich ładnych kubeczków jak Twoje polecam wykorzystać ( z nie mniej spektakularnym efektem):

    - jednorazowe kubeczki do napoi ( wówczas boki naszej galarety mają takie wesołe rowki )
    - obcięte dolne części plastikowych butelek po napojach ( w tym przypadku jak wyjmiemy nasze cuda - " korona" galarety będzie w fantastycznym kształcie )
    - silikonowe formy do ciastek ( uwaga nie zawsze utrzymują kształt przy wyjmowaniu : ryzykowne acz efektowne )

    ps. stara szkoła mówi - że galaretę przed zjedzeniem skrapiamy octem

    gwiazdki za:
    + klarowny opis
    + zachętę do recyclingu warzyw powywarowych
    + zdjęcie z własnych zbiorów

  • Sensuel, 2010-04-06 11:26:29
    Sensuel
    Oczywiście,że schłodzone .Zapomniałam napisać :P
    Komentarz
  • agus87, 2010-04-07 15:33:53
    agus87
    galaciki poinny byc wypelnione bardziej a nie tylko na spodzie jest miesko i warzywa
    najpierw lepiej zalac troche zalewa, a dopiero po godzinie kiedy sie zetnie dolozyc reszte miesa i zalac bedzie lepiej wygladalo i bedzie wiecej do zjedzenia jak 2 cm od spodu
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-04-07 16:03:23
    Sensuel
    Galaretki były pełne,zapewniam Cię agus87.Może na zdjęciu wygląda jakby to było 2cm,ale ja tego nie widzę
    Komentarz
  • pavett, 2010-04-08 07:16:43
    pavett
    1
    U nas czesto goszcza na stole galararetki drobiowe.Ja do moich dodaję jeszcze kukuydzę,jajko,i czerwona papryke i natkę pietruchy.
    Ale to kwestia tego co kto lubi
    A do bulionu po ugotowaniu wlewam troszkę octu winnego.

    Ale przepis jasny klarowny, i dla laika w kwestii galaretek na pewno zrozumiały.
  • daget, 2010-04-08 08:49:56
    daget
    3
    Obowiazkowo polane odrobina octu badz sokiem z cytryny.
  • Anusia_piekniusia, 2010-04-08 14:53:40
    Anusia_piekniusia
    1
    Bardzo często goszczą u mnie na stole Rewelacyjne na imprezki i ładnie się na stole prezentują.

    Moja wersja jest także z jajkiem na twardo i duuuużą ilością zielonej pietruszki na górze Oczywiście ocet lub sok z cytryny do tego. Często wykorzystuję też mięsko z rosołu jak np gotowałam dzień przed.
    Nigdy nie próbowałam z kukurydzą - przy następnym razie wypróbuję.

    Prosto przedstawiony przepis na prostą i tanią przystawkę

    Patenty 28nana na naczynka równiez stosuje od wieków.
  • kropka75, 2010-04-13 09:26:21
    kropka75
    1
    Bardzo lubię drobiowe galaretki. Chętnie jadam na wywarze ze świnki, ale mięso wolę z drobiu, nie zawiera żadnego futra i innych atrakcji.

    Marchew, groszek... ja jeszcze dodają jajeczko. I duuużo octu. Mniam.
  • Sensuel, 2010-04-13 10:05:26
    Sensuel
    Ocet jak dla mnie również obowiązkowy do polania galaretki
    Komentarz
  • BloondieLook, 2011-01-07 23:00:07
    BloondieLook
    1
    Keszcze brak jajeczka oraz natki pietruszki i soku z cytryny do polania,ja osobiście octu nie lubię,a zdrowy to on nie jest.Tak czy tak od czasu do czasu można zjeść ze smakiem
  • Sensuel, 2011-01-08 10:16:22
    Sensuel
    Pietruszki nie lubię to nie daję,a jajka nigdy nie dawaliśmy do galaretki z mięsem tylko do warzywnej :P
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe