Rozgrzewajacy krupnik

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-04-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rozgrzewajacy krupnik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rozgrzewajacy krupnik

Składniki:

Przygotowanie:

W zwiazku z tym, że pogoda dziś iście jesienna, do tego poddałam sie chorobie, potrzebowałam czegoś sytego i rozgrzewajacego- padło na krupnik- w moim wydaniu mocno przyprawiony i pachnacy pietrusza.

Gotuje się dość długo..ale w krupniku o to chodzi.
By wyszedł aromatyczny i taki jak trzeba potrzebuje minimum godziny na bardzo wolnym ogniu.

Warzywa nie maja być chrupiace, a maja oddac cały smak do zupy.


Wlać wodę do garnka, dołożyć udko z kurczaka, liście laurowe, ziele i zagotować.
Do wrzacej już wody dodać wypłukana pod zimna woda kaszę, posolić, przykryć i gotować ok 20 min na bardzo wolnym ogniu..

W tym czasie włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na kwadraciki (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Warzywa dołożyć do zupy i gotować pod przykryciem ok 15 min.
Po tym czasie dodać ziemniaki i dalej gotować ok 15 min do miękkości ziemniaków.
Na 5 min przed końcem gotowania dodać wszystkie przyprawy i połowę natki pietruszki.

Po wyłaczeniu gazu, do zupy dodać 2 obrane zabki czosnku, przykryć i odczekać ok 5 min.
W tym czasie czosnek pięknie z aromatyzuje zupkę.

Przed podaniem posypać duża ilości natki.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-06 22:16:19
    Sensuel
    Zrobiłam raz i mi nie wyszedł.Spróbuję z twojego przepisu zrobić niedługo.Tylko bez chilli i curry bo wg mnie to kompletnie nie pasuje to POLSKIEGO krupniku.

    Ocenię jak zrobię
    Komentarz
  • miskowa, 2010-04-07 09:11:14
    miskowa
    taka zupa to koszmar mojego tż z dzieciństwa, kiedy to babcia go zmuszała do jedzenia krupniku. Dziś go nie ruszy i powiedział, że mam zakaz robienia tej zupy, ale zachęciłaś mnie. Muszę wypróbować z twojego przepisu
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-07 09:26:35
    hania811
    Miśku to również koszmar mojego i męża dzieciństwa
    Zmieniło nam się jakieś 2 lata temu..jak wiatr zimny wieje od razu przychodzi nam chęć na mój krupnik

    Sensuel to właśnie to chili i szczypta curry nadaje fajny smak tej zupie.
    Dodaję odrobina tych przypraw więc bardzo smaku nie zmieniaja, ale zapewniem że fajnie podkreslaja smak, nadaja ostrości i dodaja sicznego koloru.

    Nie dodasz tych jakże niepolskich przypraw wyjdzie Ci krupnik z koszmaru dzieciństwa.

    Ja do idelanego przepisu dochodziłam kilka miesięcy..pierwsze podejścia to była porażka.
    Albo przesadzalam z przyprawami, albo kasz bylo za malo, albo byl bezsmakowy.

    Ten jest idealny.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-04-08 21:31:45
    Sensuel
    1
    Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł bardzo dobry.Nawet mężusiowi smakowało :P
  • pysiamn, 2010-04-09 06:58:42
    pysiamn
    Uwielboamy..ja mąż ..synek :P robię podobnie ...ale nie dodaję curry i majranku ... ciekawe połaczenie może nastepnym razem się skusze na experyment ...mniammmm
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-09 11:09:17
    hania811
    Sensuel bardzo się cieszę że jednak posmakował
    Komentarz
  • Pepus, 2010-08-31 21:53:07
    Pepus
    Ja też taki robię tylko nie dodawałam chilli i curry, ale następnym razem dodam. Wtedy też ocenię.
    Komentarz
  • Ciki, 2011-11-10 11:58:12
    Ciki
    0
    Zupka wyszła pyszna jak najbardziej polecam
  • passionfruit, 2013-01-25 12:59:15
    passionfruit
    0
    Właśnie ugotowałam. Troszkę zmieniłam kolejność (udka--->warzywa--->kasza i przyprawy). Zupa pyszna!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe