Zapiekanka serowo-warzywna

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-11
  • Zapiekanka serowo-warzywna

Składniki:

Przygotowanie:

Warzywa na 5 minut włożyć do lekko posolonego wrzątku, po czym odsączyć na sicie. Ser zetrzeć i włożyć do rondelka, dodać łyżkę masła i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Warzywa włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polać serem. Pozostałe masło rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi krakersami, rozłożyć na warzywach. Wstawić naczynie do gorącego (170°C) piekarnika i zapiekać bez przykrycia ok. 20–25 minut.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • studentkaAM, 2012-10-11 22:18:57
    studentkaAM
    0
    Przepyszna zapiekanka, banalnie prosta do zrobienia. Ja wybrałam warzywka po grecku, podpiekłam je troszkę na patelnii i dopiero do naczynia. Z początku podchodziłam sceptycznie do tych krakersów w przepisie, ale jak się potem okazało, to właśnie one nadały zapiekance fajny słony charakter. Zostawiam 5* ode mnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem