Kaczka z pomarańczą

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kaczka z pomarańczą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kaczka z pomarańczą

Składniki:

Przygotowanie:

Kaczkę należy umyć, osuszyć, natrzeć (wewnątrz i na zewnątrz) mieszanką przyrządzoną z soli i ziół, ułożyć w brytfannie i odstawić w chłodne miejsce na min 12 godzin (max 24 godz.).

Uwaga - do ziół pasuje dodać cząber i majeranek - w ilości 2 - 3 szczypt każdego.

Po 12 godz. należy włożyć do kaczki jabłka pokrojone w cząstki, na pierś kaczą przypiąć np. wykałaczkami dwa porządne plastry pomarańczy ze skórą. Plastry pomogą utrzymać pierś w stanie soczystości.

Bardzo dobrym pomysłem na zdrowe upieczenie kaczki jest posiadanie brytfanny z wkładaną siatką grillową - która chroni przed leżeniem części tuszki w sosie, ułatwia wytapianie się niepotrzebnego tłuszczu i umożliwia równomierne nawilżanie.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-07 16:11:15
    Sensuel
    Super przepis jak dla mnie.Prędzej powinien się nazywać KACZKA Z JABŁKAMI,bo tej pomarańczy tyle co nic,ale sosik pomarańczowy można zrobić z tego co się wytopi.

    Dodaję do ulubionych i napewno wypróbuję
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-04-07 17:22:11
    czarnazuzia1
    Zapisuje przepis do ulubionych ...ale od samego czytania skladnikow i po obejrzeniu zdjecia slinka cieknie..
    Daje piec gwizdek ,za latwosc przyrzadzenia,mala ilosc skladnikow ,ktore sa dodatkowo distepne od reki..
    Mimo paru skladnikow potrawa moze stanowic danie na "okazje"
    Komentarz
  • BigMama, 2010-04-07 20:41:59
    BigMama
    Kasio - a skąd wziąć kaczkę ?... bo po ziola to rozumiem, że do Prowansji trza jechać

    kiedyś piekłam kaczkę z jabłkami ... ten aromat
    z pomarańczami musi być jeszcze bardziej pachnąco ...

    Do ulubionych

    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-08 06:05:33
    vesenka
    4
    No i masz... z samego rana zaśliniłam monitor Teraz piątkowe popołudnie spędzę na poszukiwaniach kaczki
    A co do samego przepisu to zapowiada się pyszne, soczyste mięsko z chrupiącą skórką. I nieprzekombinowane z przyprawami Moja mama robi właściwie identycznie i bardzo mi taka kaczka smakuje.
    I ten zapach roznoszący się w całym domu
    Dodam tylko,że najsmaczniejsze mięsko z mrożonej będzie jeśli będzie się powoli rozmrażała w lodówce.
    I jak jej się troszkę wymiętosi biuścik przed natarciem przyprawami
    W jakiej temperaturze i mniej więcej jak długo pieczesz kaczuchę? Taką ok. 2 kg?
  • Katty_p13, 2010-04-08 14:42:45
    Katty_p13
    Ano właśnie - kaczkę piekę w temperaturze ok 200 - 210 stopni C - nie wysusza mięsa, wytapia samo zło i powoduje, że skórka jest chrupiąca i jednocześnie nie kaleczy dziąseł.

    Mammito - po kaczkę to na wieś
    Komentarz
  • Katty_p13, 2010-04-08 15:37:43
    Katty_p13
    Nie dodałam - ok godziny na kilogram kaczki - ale i tak ocena ostateczna zależy od tego, czy dźgnięta nie będzie krwawić
    Komentarz
  • cheakyrockchick, 2010-04-10 13:40:43
    cheakyrockchick
    uwielbiam kaczke juz mi slinka cieknie. przepis rewelka. bardzo prosty. dodaje do ulubionych i na pewno go wyprobuje
    Komentarz
  • Margot45, 2010-08-26 09:06:25
    Margot45
    2
    Kaczka pyszności! Mimo moich obaw absolutnie nie wyszła sucha, trudności w przyrządzaniu nijakich nie ma i z pewnością jeszcze nie raz z tego przepisu skorzystam!
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-09 16:44:06
    Snowwhiteproncess
    -1
    Hm nikomu nie smakowała Aromat pomarańczy nijak nie współgra (dla nas) z mięsem. Dałam dwa plasterki, więc to nie wina ilości. Szczerze mówiąc to straszna szkoda, bo niemała kaczka wyszła soczysta i miękka, ale przez ten smak nie do przejdzenia. A gwiazdki za jasny przepis i zdjęcie.
  • Luba, 2013-01-21 16:44:59
    Luba
    1
    Super! Zrobiłam, a potem osobiscie pozjadałam te pomarańcze A kaczka palce lizać!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem