Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko w puszce wstawić do garnka, zalać gorącą wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu 1,5 godziny.

W tym czasie robimy ciasto kruche:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy 450g masła (resztę zostawiamy do wsmarowania formy), masło siekamy nożem razem z mąką.
Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijemy mikserem przez ok. 4 min. do uzyskania jednolitej masy.
W mące robimy studzienkę, wlewamy utarte żółtka i zagniatamy wszystko razem.
Na początku może się wydawać, że wilgoci jest za mało, ale bądźcie cierpliwi, a w końcu się zagniecie ;)

Ciasto trzeba rozwałkować na grubość 0,5cm. i wyłożyć nim średnią formę tak, aby utworzył się 2,5 - 3cm. brzeg po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40 min., (aż stanie się złociste). Czyli trzeba od czasu do czasu zajrzeć do środka - nie ma letko :]

Po upieczeniu ciasto studzimy.
Ugotowane i przestudzone puszki z mlekiem otwieramy, wylewamy masę kajmakową na ciasto, wyrównujemy łyżką.
Posypujemy płatkami migdałowymi.

Przeokropnie słodkie to, ale nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy. :))

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • mysha25xx, 2010-04-08 11:56:37
    mysha25xx
    Proporcja tłuszczu do mąki 1:1??? + 7 żółtek??? Toż to strasznie rzadkie ciasto będzie!!! Klasyczne kruche ciasto to około np. 500g mąki i 200-250g tłuszczu+max. 5 żółtek. Zagniata się bez problemu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem