Ratatuj wegetariański

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-07
  • Ratatuj wegetariański

Składniki:

  • cukinia [2 szt.]
  • pomidory [2 szt.]
  • papryka [2 szt.] (czerwona, zielona)
  • cebula [2 szt.] (średniej wielkości)
  • czosnek [1 ząbek]
  • przecier pomidorowy [3 łyżki]
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • pieprz
  • sól
  • tymianek (najlepiej świeży)

Przygotowanie:

Cebule siekamy w drobne plastry/kostkę.
Cukinie kroimy na cienkie półksięzyce

Pomidory zalewamy wrzątkiem,po paru minutach je wyjmujemy, wstawiając na chwilę do zimnej wody, zdjemujemy skórkę.
Pomidory kroimy na ćwiartki i dodajemy do nich pokrojony ząbek czosnku. Papryki kroimy w długie i grube paski (usuwamy nasiona).

Do smażenia najlepiej użyć głębokiej patelni typu wok (lub garnka). Na patelni smażymy oliwę. Jako pierwszy składnik wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. dodajemy do niej ćwiartki pomidorów z czosnkiem. Po 3 minutach dodajemy paprykę. mieszamy. wrzucamy tymianek i bazylię, sól oraz pieorz. Przez parę minut dusimy (pod przykryciem!).

Następnie dodajemy cukinie. Całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy 4 łyżki przecieru pomidorowego.

Podajemy np. z ryzem/makaronem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Gruszki pieczone w miodzie z jogurtem i granolą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką