Ratatuj wegetariański

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-07
  • Ratatuj wegetariański

Składniki:

Przygotowanie:

Cebule siekamy w drobne plastry/kostkę.
Cukinie kroimy na cienkie półksięzyce

Pomidory zalewamy wrzątkiem,po paru minutach je wyjmujemy, wstawiając na chwilę do zimnej wody, zdjemujemy skórkę.
Pomidory kroimy na ćwiartki i dodajemy do nich pokrojony ząbek czosnku. Papryki kroimy w długie i grube paski (usuwamy nasiona).

Do smażenia najlepiej użyć głębokiej patelni typu wok (lub garnka). Na patelni smażymy oliwę. Jako pierwszy składnik wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. dodajemy do niej ćwiartki pomidorów z czosnkiem. Po 3 minutach dodajemy paprykę. mieszamy. wrzucamy tymianek i bazylię, sól oraz pieorz. Przez parę minut dusimy (pod przykryciem!).

Następnie dodajemy cukinie. Całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy 4 łyżki przecieru pomidorowego.

Podajemy np. z ryzem/makaronem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem