Krupnik Light

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-04-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik Light
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik Light
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik Light
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik Light

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby opłukać, zalać wodą, tak by je przykryła i odstawić na godzinę, potem ugotować w tej samej wodzie (30 minut). Ugotowane pokroić na małe kawałki. Nie wylewać wywaru!

Warzywa obrać.
Marchewke, pietruszke, seler i cebule drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze.
Pora pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę.
Wrzucić wszystkie warzywa i grzyby do garnka.
Dodać przyprawy oraz wywar z grzybów, dopełnić wodą do 2 litrów, zagotować.
Po zawrzeniu dodać kasze i zamieszać całość.
Gotować ok. 20-30 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
Przyrawić Maggi do smaku.

Gotowe. Smacznego:)


P.S.
Ziarenka warzyw możesz dostać w wielu sklepach z przyprawami , na rynku, bądź na internecie. W skład mojej mieszanki wchodzą: marchew, pietruszka, seler, por, pasternak, natka pietruszki, groszek, pieczarki.
Tak samo możesz dostać suszoną paprykę i płatki suszonej cebuli.
Jeśli masz ochote dodaj kilka ziarenek pieprzu - ja tutaj nie dodaje, smak tej zupy bazuje na papryce i cebuli:)
Oczywiście możesz użyć kostki rosołowej o innym smaku (ja użyłam kostki z boczkiem) lub użyć własnego wywaru.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem