Ratatouille (przepis nicejski)

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-09
  • Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Ratatouille (przepis nicejski)
    Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Ratatouille (przepis nicejski)

Składniki:

Przygotowanie:

Ratatouille jest wyjątkowo nieskomplikowanym a jednocześnie bardzo smacznym daniem. Można zaserwować je na kolację dla przyjaciół w towarzystwie białego wina i grzanek czosnkowych jak i na śniadanie, odgrzewane z poprzedniego dnia.
Przepisów na ratatuj znajdziecie wiele, ja podaję ten, wg oryginalnej receptury z Nicei , uważam go za najsmaczniejszy.

Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to umyć i pokroić bakłażana na dosyć szerokie plastry i nasolić z każdej strony. Odstawić na bok, aby warzywo puściło sok, to pozbawi go goryczki.
Pomidory obrać ze skórek, najlepiej na chwilę umieścić je we wrzątku. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i dusić na oliwie w garnku. Jak będzie szklista dodać pomidory i czosnek (pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę). Dusic wszystko przez 10-15 minut. Następnie dodać sól, pieprz i tymianek. Ja dodaję dosyć dużo soli i tymianku (na podaną ilość warzyw płaską łyżkę tymianku, ponieważ to jedyne zioło w tej potrawie, nadaje jej charakter i bardzo lubię jego smak).
Cukinię i paprykę pokroić. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć każde warzywo oddzielnie, następnie przełożyć do osobnego naczynia. Bakłażany umyć z kropel soku, jaki się na nim zebrał, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć.
Do aromatycznego sosu, który powstał w garnku trzeba włożyć warzywa i pogotować ok 10 - 15 minut. Nie obierałam papryki, bo bardzo nie lubię tego robić, więc nie gotuję zbyt długo, inaczej odejdzie skórka i potrawa będzie nieprzyjemna w spożywaniu.
Na koniec dodaję cukier i ewentualnie sól, według upodobań smakowych. (Jeśli pomidory były za mało kwaśne dodaj odrobinę koncentratu)

Ratatouille powinno być warzywami w pięknie pachnącym i pysznym sosie pomidorowym a nie papką, nie można przesadzić z czasem gotowania.

Potrawa smakuje dobrze zarówno świeżo ugotowana jak i odgrzewana.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-05-12 16:16:55
    anka_bunio
    1
    Zrobiłam i zakochałam się! Zmieniam zdanie o kuchni francuskiej
  • Apsik, 2011-05-24 16:44:34
    Apsik
    Ogromnie się cieszę, że Ci smakowało
    Komentarz
  • Paula_86, 2012-01-15 20:51:55
    Paula_86
    a czy mogę pominąć bakłażan, lub czymś go zastąpić>
    Komentarz
  • Carrolyn, 2012-03-21 13:32:13
    Carrolyn
    nie podchodziłam nigdy do Ratatouille. Ale tak pięknie wszystko opisałaś, że nie powinnam mieć problemu ze zrobieniem go. Niedługo przyjeżdża TŻ i sądzę, że zaskoczę go tym daniem . Ocenię oczywiście po zrobieniu ale zapowiada się pysznie
    Komentarz
  • enturium, 2012-05-10 15:10:34
    enturium
    1
    Wspaniały smak przy prostocie składników i wykonania. Pierwszy raz spróbowalam tego dania i już wiem, że na stałe zagości w moim menu jako wiosennno-letni obiad . I co ważne - jest lekki i sycący.
  • Apsik, 2012-07-13 15:14:42
    Apsik
    Paula 86, jasne, że możesz pominąć.

    Carrolyn, mam nadzieję, że wypróbowałaś i że potrawa się udała.

    enturium, bardzo cieszę się, że ta potrawa także dla Ciebie stała się stałym punktem menu, jak w mojej kuchni.

    Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, nie zaglądałam tu bardzo długo, wybaczcie.
    Komentarz
  • Barbekju, 2012-08-07 16:42:55
    Barbekju
    2
    Bardzo ostrożnie podchodziłam do ratatouille, ponieważ dawno temu znalazłam inny przepis, którego autorka przewidywała, że wykonanie zajmie nawet 2,5 godziny. Nie jestem główną osobą gotującą w domu, więc w moim przypadku to bardzo dużo czasu. Na szczęście nadarzyła się okazja i to ja przejęłam chochlę. Poszukałam i znalazłam TEN przepis.
    Przygotowanie zajęło mi nie całą godzinę, a aromat tymianku rozniósł się po całej kuchni (w końcu wsypałam 3 łyżeczki na porcję dla 2 osób). Bałam się, że odejdzie mi skórka z papryki, wszystko się rozciaprze, ale nie. Papryka zmiękła, ale została zwarta, a cukinia urzekła delikatnym smakiem. Bakłażana obawiałam się najbardziej, nigdy nawet nie trzymałam go w rękach! A tu okazał się również delikatny, miękki i smaczny. Podejrzewam, że w miarę mozliwości będę częściej robić ratatouille, bo naprawdę mi zasmakowało. No i jest lekkie, bardzo wydajne i oszczędza czas.

  • panna_migotka, 2012-10-14 12:04:32
    panna_migotka
    bakłażanów od dawna się nie "soli i odstawia", wspólczesne odmiany nie mają już goryczki, więc to zupełnie niepotrzebne
    Komentarz
  • dz4sta, 2013-12-02 15:16:02
    dz4sta
    0
    Pyyyychaaa! 10 pomidorów do podanych proporcji składników to trochę za dużo, ja daję 6 i jest ok Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe