Grzanki czosnkowe

autor: , kategoria: grzanki , dodano: 2010-04-09
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Grzanki czosnkowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Grzanki czosnkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Bułkę kroimy na kromki. Masło mieszamy z solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smarujemy nim kromki bułki. Na wierzch kładziemy starty ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (ja używam grzałki opiekającej górnej, dzięki temu zapiekanki są miękkie a ser idealnie rozpuszczony, piekąc w piekarniku z termoobiegiem bułka się wysusza). Wkładamy grzanki i wyjmujemy kiedy uznamy, że są już gotowe. Ja lubię dobrze rozpuszczony ser i bułkę z leciutko opieczonymi bokami.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.72 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • marryme21, 2010-04-09 17:23:18
    marryme21
    0
    Czasami robię identyczne grzanki,tylko zamiast ziół prowansalskich dodaję świeżą pietruszkę.
  • aleksaa, 2010-04-09 20:12:21
    aleksaa
    zioła są dobre, ale ja proponuje użyc samego tymianku
    Komentarz
  • beata375, 2010-04-09 20:50:14
    beata375
    2
    Fajny przepis, ale ja bym osobiście dodała świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, nie ma to jak naturalny czosnek
  • Apsik, 2010-04-09 21:30:32
    Apsik
    Oczywiście można użyć świeżej pietruszki czy ulubionej mieszanki ziół, w kuchni o to chodzi, żeby inspirować się przepisami
    Świeży czosnek zawiera o wiele więcej olejków eterycznych niż suszony, nie zawsze służy osobom, które mają problemy trawienne. Dlatego ja, do potraw, które będą miały krótki czas gotowania czy pieczenia dodaję suszony.
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-04-11 13:04:24
    karolcia198506
    0
    Te grzanki są super na grilla czy do sałatki ja uwielbiam je jeśc same w duuużej ilości
  • KawaMarcepanowa, 2010-04-17 23:43:12
    KawaMarcepanowa
    3
    mniam, ale bym zjadła, na pewno połączenie składników jest pyszne, tylko ja bym wolała świeży czosnek zamiast granulowanego
  • brzydula_81, 2010-06-10 19:44:25
    brzydula_81
    2
    bardzo lubie grzanki czosnkowe za ich prostote, szybkosc wykonania i tysiace mozliwosci komponowania sie z innymi potrawami przepis fajny, ale ja dalam swiezy czosnek
  • april:), 2010-06-20 12:48:51
    april:)
    2
    moje ulubione tylko dodaję świeży czosnek, a na wierzch dodaję jeszcze startego parmezanu. Nie zawsze też piekę w piekarniku, czasami wrzucam do mikrofalówki na opcję grilla i chrupiącej skórki. Wychodzą takie jak z piekarnika, ale dużo szybciej (odchodzi czas nagrzewania)
  • ImmortalLover, 2010-07-02 18:28:15
    ImmortalLover
    1
    Uwielbiam! Proste w wykonianiu i pasuję w sumie do wszystkiego
  • Sensuel, 2010-07-02 18:43:27
    Sensuel
    2
    Świeży czosnek to podstawawa.Granulowany nie odda tego aromatu i smaku.Wyśmienite na przekąskę.Będę robiła dzisiaj.Ląduje w ulubionych
  • vild, 2010-07-03 09:02:27
    vild
    2
    faktycznie, wysilek niewielki a smaczek fajniutki, zwlaszcza z serkiem !!
    przyznam, ze czesto kupuje gotowca
    wiem, wiem teraz zbiore za to gromy!!!
  • Niuniuska, 2010-07-03 13:16:50
    Niuniuska
    3
    Uwielbiam te grzanki! Szybkie w wykonaniu, nie trzeba się mocno trudzić, żeby je przygotować a efekt smakowy i wizualny genialny Ja często podaję z twarożkiem szczypiorkowym lub smażoną cebulką. Pycha!
  • zuzaneczka, 2010-07-03 15:10:32
    zuzaneczka
    1
    zdecydowanie świeży czosnek i niekoniecznie z serem
    ale ogólnie pycha!
  • miskowa, 2010-07-03 21:42:55
    miskowa
    1
    pyszne są te grzanki. Uwielbiam je z różnymi sałatami. Czasami robię bez sera, czasami dodaję świeżych ziół i czosnku, a czasami kupuje gotowe masełko czosnkowe i nim smaruję pieczywo. Nie znam osoby, któa by tego nie lubiła
  • marlena_m, 2010-07-04 12:45:39
    marlena_m
    1
    Grzanki palce lizać !!! Przy najbliższej okazji muszę je zrobić !!!
  • apollinka, 2010-07-05 18:25:14
    apollinka
    1
    świetne prosta i szybka przekąska a tak zrobione masełko nadaje się i do kanapek ja zrobiłam ze świeżym czosnkiem bo taki uwielbiam i następnym razem muszę uważać aby grzaneczki tak mi się nie spiekły
  • dominiczkab, 2010-07-10 03:17:41
    dominiczkab
    1
    uwielbiam !
    jednak ja uzywam prawdziwego czosnku, wrzucam chlebek do piekarnika, podpiekam troszke, nacieram czosnkiem i dopiero wtedy smaruje maslem i wrzucam serek!
    mniam !
  • Jolkaaa, 2011-10-27 16:57:04
    Jolkaaa
    2
    Uwielbiam doskonałe
  • kuchenka90, 2013-03-11 09:28:54
    kuchenka90
    niech żyją ziemniaki! właśnie odkryłam nowoczesne placki ziemniaczane z łososiem i jogurtem http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/placki-ziemniaczane-z-lososiem-i-jogurtem/
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem