Mazurek z wiśniami i czekoladą

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-04-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z wiśniami i czekoladą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z wiśniami i czekoladą

Składniki:

  • mąka [35 dag]
  • migdały [22 dag] (mielone, mogą być też pokruszone płatki migdałów)
  • masło [1 kostka]
  • cukier [15 dag]
  • cukier waniliowy [3 łyżeczki]
  • jajka [2 ]
  • żółtko z jajka [1 ]
  • czekolada mleczna [30 dag]
  • woda [7 łyżek] (gorąca)
  • śmietana kremówka [9 łyżek]
  • masło [3 łyżeczki]
  • wiśnie [2 szklanki] (bez pestek, z kompotu)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z migdałami, posiekać z masłem. Dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i na godzinę wstawić do lodówki.
Foremkę wylepić ciastem, tworząc rant (2,5 cm.), ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w temp. 140 stopni (piekarnik z termoobiegiem).
Na ostudzonym placku poukładać wiśnie.
Czekoladę pokruszyć, wsypać do garnka o grubym dnie, wlać gorącą wodę i rozpuścić na małym ogniu. Dodać śmietankę, masło i jeszcze chwile podgrzewać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gorącą czekoladą oblać ciasto. Można jeszcze posypać np. płatkami migdałów.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem