Mazurek z wiśniami i czekoladą

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-04-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z wiśniami i czekoladą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z wiśniami i czekoladą

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z migdałami, posiekać z masłem. Dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i na godzinę wstawić do lodówki.
Foremkę wylepić ciastem, tworząc rant (2,5 cm.), ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w temp. 140 stopni (piekarnik z termoobiegiem).
Na ostudzonym placku poukładać wiśnie.
Czekoladę pokruszyć, wsypać do garnka o grubym dnie, wlać gorącą wodę i rozpuścić na małym ogniu. Dodać śmietankę, masło i jeszcze chwile podgrzewać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gorącą czekoladą oblać ciasto. Można jeszcze posypać np. płatkami migdałów.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem