Ciecierzyca ze śmietaną i ziołami

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-10
  • Ciecierzyca ze śmietaną i ziołami

Składniki:

Przygotowanie:

Paczkę cieciorki moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (szybciej zmięknie).

Na rozgrzanym oleju dusimy cebule, dodajemy miękką cieciorkę, łyżeczkę mielonego kminku.
Następnie 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżkę ziaren kolendry, pieprz, curry, sól, łyżkę przecieru pomidorowego, bazylię, kurkumę, tymianek.

Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany

Jeśli potrawa zrobi się za łagodna robimy jeszcze jeden obieg dodając – pieprzu, curry, sosu sojowego, soku z cytryny i tymianku.

(przepis wg `techniki' pięciu przemian)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-02-24 20:03:01
    anka_bunio
    2
    Dla wegetarian jest to całkiem smaczna propozycja dania wysokobiałkowego. Plus za ciekawe przyprawy, ale kolendra mi tutaj nie podpasowala (jak zawsze) i mogłam nie dodawać...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem