Czerwony ryż curry

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-04-10
  • Czerwony ryż curry

Składniki:

  • cebula [1 ] (duża)
  • curry [2 łyżeczki]
  • przecier pomidorowy [2 łyżeczki]
  • olej (lub oliwa z oliwek, jak kto lubi)
  • kostka rosołowa [0.5 szklanki]
  • ryż (biały, najlepiej jak ma skłonności do sklejania się)

Przygotowanie:

Moje ulubione studenckie danie. Jest proste i naprawdę smaczne. Można podawać z kotletami drobiowymi, ogólnie dobrze pasuje do mięsa.

Gotujmy ryż w osolonej wodzie, najlepiej do momentu lekkiego rozgotowania, żeby mieć pewność, iż będzie się kleił.
Cebulę kroimy w kostkę (może być drobna, ja lubię większą) następnie staramy się ją zeszklić na rozgrzanym oleju/oliwie.
W tym czasie rozpuszczamy pół kostki rosołowej w 1/4 szklance wody tworząc bulion.
Zeszkloną cebulkę zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia, żeby większość wody wyparowała, a cebula była miękka.
Gdy już ryż będzie gotowy "wysypujemy" go z torebki do miski/garnka, dodajemy cebulę, mieszamy. Następnie dodajemy curry i przecier pomidorowy. do smaku można dodać soli/vegety i pieprzu(ja korzystam z vegety) Dokładnie wymieszać.

Podawać można albo normalnie (z łyżką na talerz) lub w bardziej "dizajnerski" sposób: wysmarować małe szklaneczki wodą [od środka ;)] nałożyć przyrządzony ryż, lekko ubić i odwrócić na talerz, w ten sposób porcja ryżu wygląda ładniej ;)

smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem