Czerwony ryż curry

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-04-10
  • Czerwony ryż curry

Składniki:

Przygotowanie:

Moje ulubione studenckie danie. Jest proste i naprawdę smaczne. Można podawać z kotletami drobiowymi, ogólnie dobrze pasuje do mięsa.

Gotujmy ryż w osolonej wodzie, najlepiej do momentu lekkiego rozgotowania, żeby mieć pewność, iż będzie się kleił.
Cebulę kroimy w kostkę (może być drobna, ja lubię większą) następnie staramy się ją zeszklić na rozgrzanym oleju/oliwie.
W tym czasie rozpuszczamy pół kostki rosołowej w 1/4 szklance wody tworząc bulion.
Zeszkloną cebulkę zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia, żeby większość wody wyparowała, a cebula była miękka.
Gdy już ryż będzie gotowy "wysypujemy" go z torebki do miski/garnka, dodajemy cebulę, mieszamy. Następnie dodajemy curry i przecier pomidorowy. do smaku można dodać soli/vegety i pieprzu(ja korzystam z vegety) Dokładnie wymieszać.

Podawać można albo normalnie (z łyżką na talerz) lub w bardziej "dizajnerski" sposób: wysmarować małe szklaneczki wodą [od środka ;)] nałożyć przyrządzony ryż, lekko ubić i odwrócić na talerz, w ten sposób porcja ryżu wygląda ładniej ;)

smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem