Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

autor: , kategoria: ryby, kuchnia polska , dodano: 2010-04-10
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

Składniki:

  • łosoś [4 szt.] (filety małe)
  • sól [2 szczypty]
  • pieprz czarny [2 szczypty]
  • pieprz cytrynowy [2 szczypty]
  • olej z pestek winogron [0.5 szklanki]
  • masło [1 łyżka]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • majonez [2 łyżki]
  • sok z cytryny [1 szt.] (wyciśnięty)
  • mąka pszenna [2 łyżki] (do oprószenia)
  • koperek [4 łyżki] (świeży, pokrojony)

Przygotowanie:

Rybę opłukać. Osuszyć. Ułożyć w pojemniku. Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ). Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym. Zostawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej. Wyjąć z marynaty filety i osuszyć. Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ). Pod koniec smażenia dodać masło.
Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .
Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety.
Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni.

Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Komentarze

  • koszatniczka320, 2010-04-10 23:06:37
    koszatniczka320
    przepis wydaje się być bardzo prosty w wykonaniu nieomieszkam wypróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe