Kapuśniak na kurczaku

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniak na kurczaku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniak na kurczaku

Składniki:

  • kurczak [60 dag] (1/2 całego )
  • kapusta biała [0.25 szt.] (główki - młodej)
  • marchew [2 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • seler [0.125 szt.]
  • por [0.5 szt.]
  • ziemniaki [4 szt.] (średniej wielkosci- młode)
  • kminek [1 łyżka] (całe ziarna)
  • koperek [1 łyżka] (świeży krojony)
  • bulion drobiowy [2 szt.] (bulionetki Knorra lub inna przyprawa do zup)
  • przyprawa warzywna [1 łyżka] (Delikat "Moc koperku i pietruszki" lub inna przyprawa np Vegeta)
  • woda [1.2 l]

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na kawałki. Kapustę pokroić drobno w paski , a ziemniaki w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać. Porę oczyścić. 1 marchewkę pokroić w talarki.
Do garnka włożyć kurczaka, kapustę, warzywa, pokrojone ziemniaki i marchew w talarkach. Zalać wodą. Dodać przyprawy, kminek. Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut.
Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje). Obrane mięso z kurczaka podzielić na kawałki i dodać do zupy ( bez skóry ).
Wsypać koperek. Doprawić.
Na talerzach posypać natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką