FRANCUSKIE ROŻKI Z JABŁUSZKIEM LUB POWIDŁAMI

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia francuska , dodano: 2010-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! FRANCUSKIE ROŻKI Z JABŁUSZKIEM LUB POWIDŁAMI
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! FRANCUSKIE ROŻKI Z JABŁUSZKIEM LUB POWIDŁAMI

Składniki:

Przygotowanie:

Przesiać make razem z solą. Dodać pokrojone masło na kawałki i wymieszać nożem,aż zrobią się kawałki masła. Dodać szybko tyle wody ile potrzeba,żeby masło połączyło się z mąką. Włożyć ciasto zawinięte w folię do lodówki na 45 minut lub do zamrażalnika na 25 minut.

Rozwałkować ciasto, posypując je trochę mąką, aby długość jego była trzy razy większa od szerokości. Brzegi ciasta zawinąć do środka i rozwałkować. Powtórzyć te czynność jeszcze dwa razy i włożyć do lodówki na 30 minut.Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować jeszcze raz ciasto w wyżej wymieniony sposób.

Pokroić na kwadraciki, na każde ułożyć łyżkę albo jabłuszek albo powideł, jabłuszka można posypać cynamonem. Złożyć po ukosie, zlepić, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 20-25 minut :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe