Ryż kokosowy na pikantnie

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-04-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryż kokosowy na pikantnie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryż kokosowy na pikantnie

Składniki:

  • bulion drobiowy [2 szklanki] (moze być z Bulionetki, kostki)
  • sambal oelek [2 łyżeczki] (pasta)
  • masło [1 łyżka]
  • olej z pestek winogron [1 łyżka] (do smazenia)
  • ryż [0.75 szklanki] (paraboliczny, jeden woreczek)
  • mleko kokosowe [1 szklanka]

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż. Zalać bulionem + mleko kokosowe. Dodać Sambal Oelek. Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn.
Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut by zrobił się zupełnie sypki.
( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Robert Harna - ryż jaśminowy i basmati

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem