wieprzowina w piwie

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wieprzowina w piwie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wieprzowina w piwie

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to potrawa z serii- jednogarnkowiec:)
Pyszna i aromatyczna.

Robię z wielu rodzajów mięsa wieprzowego..ale też wołowego.

Tym razem robiłam z karczku, ale może też być łopatka, miesko od szynki i inne.


Mięso należy pokroić na spore kawałki, posypać solą i pieprzem i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Jak zacznie sie rumienić odłożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego w którym całe danie będzie pieczone w piekarniku.

Przygotować warzywa.

Marchew ziemniaki i pieczarki obrać i umyć.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić na piórka.
Ziemniaki w spora kostkę, marchew w grubsze talarki, pieczarki na połówki (małe na pół- duże na 4 części).

Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu zrumienić cebulę, dodać czosnek i smażyć dalej kilka minut.

Dalej w kolejności dodawać...marchew, pieczarki i ziemniaki.

Smażyć chwilę mieszając po czym posypać mąką.
Wymieszać i zalać wszystko piwem ( najlepsze ciemne, ale jasne też może być- byle nie słodkie) oraz bulionem grzybowym.
Zagotować i dodać wszystkie przyprawy- tymianek, liście laurowe, dużo pieprzu i sporo soli.
Dołożyć również musztardę i koncentrat pomidorowy.

Gdy wszystko się zagotuje należy przełożyć do mięsa, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C.

Piec pod przykryciem 40 min, zdjąć przykrycie i piec jeszcze 30 min.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podać do tego ogórki kiszone lub w wersji wiosennej sałatę z winegretem:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-12 13:14:51
    Sensuel
    Ooo...zapowiada się super.
    Jak spróbuję to ocenię
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-04-12 13:27:10
    zlosliwiec
    Smaku narobiłaś, nie powiem
    Komentarz
  • mww, 2010-04-12 14:15:25
    mww
    2
    Skusiłam się na tą potrawę jednak zamiast wieprzowiny dałam piersi kurczaka... pychotka..
  • kropka75, 2010-04-12 14:23:25
    kropka75
    0
    Uwielbiam potrawy jednogarnkowe.

    Mięsko, ziemniaczki, sosik... pycha. Rzadko robię, bo najlepsze wychodzą z takich starych, babcinych garów, co to już swoje przeszły. A mnie osobiście smakują najbardziej wersje prosto z ognia - to jest dopiero aromat.

  • hania811, 2010-04-12 14:24:00
    hania811

    Cieszę się ze posmakowało.... i że tak szybko pokusiłaś się o zrobienie tego dania.

    O kurczaku nie napisałam..a faktycznie to też dobry zestaw. Można wtedy piec krócej, po 50 minutach i mięsko i warzywa są już dobre.
    Komentarz
  • Sondra, 2010-04-23 20:54:34
    Sondra
    2
    Zrobiłam dziś i powiem jedno PYSZNE! Robi się szybciutko ,a później możemy tylko czekać aż danie spędzi godzinkę w piekarniku gdy po domu roznosi się piękny aromat..... Na pewno zrobię jeszcze nie raz Mięsko (ja użyłam polędwiczek wieprzowych) jest delikatne, do tego pyszny sosik, ziemniaczki, warzywka - gorąco polecam!!
  • ferguusson, 2010-05-03 01:54:31
    ferguusson
    1
    pyszny sos.. Probowałyscie z kluskami śląskimi?
  • KarolinaK, 2010-05-03 08:13:35
    KarolinaK
    2
    Tak jest pyszne! Robilam juz kilka razy i zawsze wychodzi ciekawy smak. Ale najbardziej smakuje mi na drugi dzien odgrzewane
  • atka8, 2010-05-28 22:13:01
    atka8
    0
    Bardzo dobre, poza tym że troche gorzkie wyszło... Następnym razem dam jasne piwo;-0
  • blysk_w_oku, 2011-07-22 22:14:17
    blysk_w_oku
    Ląduje w ulubionych! Często robię wieprzowinę, a ten przepis brzmi tak "niedzielnie" i smakowicie, że... no po prostu muszę to zrobić. Chyba daruję sobie ziemniaki w zapiekaniu i podam z kluchami śląskimi
    Komentarz
  • blysk_w_oku, 2011-09-28 13:36:26
    blysk_w_oku
    1
    Gwiazdki po skosztowaniu cudeńko
  • frees2, 2012-01-26 17:17:19
    frees2
    1
    Dzisiaj wypróbowałem przepis. Wyszło pysznie
  • leyonel, 2012-02-28 16:00:41
    leyonel
    -1
    Prawdziwe pyszności!
    Robiłam te danie już trzy razy, zawsze z podwójnej porcji, bo odgrzewane jest równie dobre. A obiad na dwa dni z głowy
  • aleksaa, 2012-04-03 08:41:52
    aleksaa
    haniu, ile mniej więcej soli dodać do dania (1/2/3łyżeczki)??? pytam, ponieważ mam skłonności do przesalania :P
    Komentarz
  • Inspire, 2016-03-20 16:19:33
    Inspire
    0
    odkopuję przepis, bo naprawdę warto
    co tu dużo pisać... po prostu pyszne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe