Jeżyki

autor: , kategoria: dania dla dzieci powyżej 1. roku , dodano: 2009-11-12
  • Jeżyki

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek, z białek i połowy cukru ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą i rumem. Do utartych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i mąkę, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do małej owalnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na ok. 30 minut. Przygotować krem: masło utrzeć na puch. Żółtka (3 szt.) utrzeć z cukrem pudrem (4 łyżki) i kakao na puszystą masę, połączyć z masłem. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka (nożem zaokrąglić boki i uformować pyszczek), potem przeciąć poziomo na 3 placki. Dolny posmarować kremem, przykryć środkowym, też posmarować go kremem, na wierzchu położyć ostatni (górny). Całość (wraz z bokami) znów posmarować kremem. Z migdałów zrobić kolce, z orzecha – nosek, z cukierków – oczka.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • chilanes, 2009-12-20 10:50:01
    chilanes
    Nie do końca uważam, by przepis ten był dobry dla dzieci, rum czuć w cieście, a 3 łyżki na 20 dkg mąki to dużo.
    Komentarz
  • agatacia, 2009-12-26 20:22:30
    agatacia
    Mi osobiście jeże kojarzą się z weselami wszystkich cioć i wujków, mniej więcej z dwie dekany temu. jako dziecko uwielbiałam wyjadać migdały, natomiast ciasto samo w sobie nie smakowało mi - za mocno czuć było alkoholem.
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-29 13:35:12
    malinka118
    5
    To chyba pomyłka. Rum w ciasteczkach dla dzieci? Lubię jeżyki, ale w wersji dla dzieci - bez alkoholu, z białego ciasta i bez kremu, tylko z polewą. Niska ocena za rum.
  • kasia.diet, 2009-12-29 17:16:55
    kasia.diet
    faktycznie rum do potrawy dla dzieci odpada (moze po prostu pomylona kategoria), ale poza tym wygladaja ciekawie
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-09 02:24:03
    ewelline
    przepis dla dzieci z alkoholem !!! nieee ale jeżyki sympatyczne
    Komentarz
  • gaga87, 2010-01-09 15:54:28
    gaga87
    jeżyki wyglądają świetnie i pewnie tak też smakują

    ale zgadzam się - rum zapewne jest wyczuwalny i nie sądzę, żeby to był dobry łakoć dla dzieci.
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-09 16:18:18
    Ashira
    a to oceniamy kategorię, nie przepis?
    no już bez przesady, nie czepiajmy się dla zasady...

    a mi się przepis bardzo podoba i wypróbuję.
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-09 17:02:25
    Wenila
    już nie przesadzajcie, to tylko 3 łyżki więc ok. Tutaj bardziej chodzi o wrażenie estetyczne a nie o smak a jesli komus akuratnie rum nie pasuje to może z niego zrezygnować
    Komentarz
  • earring, 2010-02-01 17:01:25
    earring
    Wg mnie rum w takich ilościach nie przeszkadza. Wgl same plusy! Pyszne i świetnie wygląda!!!
    Komentarz
  • kampasiula, 2010-03-27 08:45:12
    kampasiula
    0
    My robimy w firmie takie ciasta na wesela w wersji XL.Ciasto pyszne,ale nie dla dzieci.Zbyt dużo polew,kremów i rum.
    Lepsza byłaby wersja biszkopt + dżem
  • isabelmm, 2010-04-07 11:20:57
    isabelmm
    0
    Pamiętam jak dawno temu mama zrobiła takiego jeżyka na klasową dyskoteke-ależ miał powodzenie
    Nie pamietam czy był tam rum...pewnie nie; to moze ustalmy: wersja dla dużych dzieci z rumem, dla maluchów z kropelką aromatu rumowego
  • kasandraa6, 2010-05-17 14:36:45
    kasandraa6
    fajnie wygląda
    Komentarz
  • Plufi, 2010-07-30 10:33:56
    Plufi
    0
    Mi przepis bardzo przypadł do gustu. Chociaż mam 13 lat, to domyśliłam się, że zamiast rumu dodać można taki zapach do ciast, czy aromat o zapachu rumu. Wtedy w ,,Jeżykach" alkoholu nie ma, a efekt końcowy jest o niebo lepszy, bo w cieście nie ma alkoholu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe