Kotleciki z kaszy gryczanej

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-12
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kotleciki z kaszy gryczanej
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kotleciki z kaszy gryczanej

Składniki:

Przygotowanie:

Zapraszam na pyszne kotleciki :)
Składniki włącznie z solą i pieprzem są do kotlecików. Od jogurtu naturalnego - jako sosik czosnkowy z ogórkiem.

Sos:
Czosnek oczyszczamy i przeciskamy przez praskę ząbki prosto do jogurtu przelanego do miseczki. Ogórka myjemy i kroimy na drobną kosteczkę, dodajemy do sosu. Ugotowane jajo siekamy i również dodajemy do sosu. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny (można dodać odrobinę pieprzu ale należy pamiętać, iż czosnek ma ostry zapach i smak). Na koniec dodajemy majonez i mieszamy dokładnie sos. Odstawiamy sos aby się przegryzł na ok. 30 minut (można do lodówki ale niekoniecznie).

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Podsmażone warzywa gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na pozostałym oleju z warzyw. Bułkę moczymy w mleku. Do ugotowanej, lekko ostudzonej kaszy dodajemy warzywa, cebulkę, odciśniętą bułkę, jaja i wyciskamy ręką do momentu gdy masa stanie się jednolita, składniki się połączą. Na koniec dodajemy starty ser żółty, przyprawy i mieszamy. Gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać bułkę tartą np. 2łyżki. Formujemy z masy kotleciki takiej wielkości jakie zmieszczą nam się w ręce, dosyć grube (widać na zdjęciu). Obtaczamy każdego kotlecika w bułce tartej, lekko spłaszczamy w rękach i ostrożnie smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż do zrumienienia.

U mnie kotleciki były podawane zarówno z frytkami jak i z zmieniaczkami (zamiennie) oraz surówką z kapustki czerwonej. Pasować też będą np buraczki.
Polecam!

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • SleepingBeuty, 2010-04-13 23:31:33
    SleepingBeuty
    Kolejny przepis, który chętnie wypróbuje po diecie. Uwielbiam kasze gryczaną . Tak sobie myśle, że przyrządziłabym sobie te placuszki z dipem tzatzyki
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-14 09:31:49
    La Monica
    O tak z takim greckim sosikiem też będą pyszne
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-22 20:54:00
    vesenka
    4
    Wyszły bardzo smaczne, dobrze doprawione kotlety. Zasmakowały mi, bo są wyraziste w smaku. Jedyny minus, to to,że mimo bardzo ostrożnego traktowania część rozpadła się w trakcie smażenia. Na smak to nie wpłynęło, ale na wszelki wypadek następnym razem dam jedno jajko więcej, albo może więcej sera.
    Zdjęcie jak zwykle bardzo apetyczne
  • brzydula_81, 2010-06-11 19:05:16
    brzydula_81
    1
    uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywno-jarskie kotleciki. A Twoje nie dosc ze bardzo apetycznie wygladaja to jeszcze sa proste w wykonaniu. Musze jeszcze sprobowac wersje z sosikiem
  • La Monica, 2010-06-14 14:06:05
    La Monica
    vesenka- to daj jedno jajo więcej, nie zaszkodzi. Mi się nie rozpadały skurczybyki
    brzydula- zachęcam

    Dzięki dziewczyny
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-17 06:43:43
    ewelline
    jeszcze świt aja już się głodna zrobiłam pyszności !
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-09 17:46:35
    anka_bunio
    1
    Są świetne! Odkładam na bok moje kotlety z bryndzą, te są dużo lepsze! Fakt, trzeba się więcej namęczyć przy przygotowywaniu, ale warto dla takiego smaku. Szkoda tylko, że są tak podatne na rozwalanie, ale to normalne przy kaszy. Zrobiłam je bez sosu, aż strach pomyśleć, jakie muszą być smaczne z nim
    Świetnie jest dodać do nich suszony koper i szczypiorek.
    A jak łatwo się przejeść...
  • anka_bunio, 2010-10-10 12:27:27
    anka_bunio
    Dzis zjadłam z sosikiem - bajka.
    Komentarz
  • La Monica, 2010-10-14 12:33:45
    La Monica
    Cieszę się, że smakują
    Komentarz
  • daget, 2010-10-15 15:38:07
    daget
    1
    To jest przepis na ktorym po raz kolejny zdobylam serce mego meza. Nieznosi kaszy gryczanej, a kotlety z niej pamieta z domu rodzinnego i to nie sa dobre wspomnienia. Ale wyobrazcie sobie jego mine jak je skosztowal. Takich dobrych to on jeszcze nie jadl. Dzieki.
  • Arta, 2010-10-15 18:02:00
    Arta
    2
    Są niesamowicie sycące i zapychające. Zrobiłam na obiad i chyba się przejadłam :P Przepis wydawał mi się trochę dziwny, bo jak? Najpierw podsmażyć, a póżniej ugotować, czyli dodać wody do patelni? O to chodzi? Kotleciki fajne, smaczne, faktycznie się rozpadły przy podawaniu, ale to nie problem. Mam nawet pomysł na modyfikację - następnym razem dodam trochę kapusty kiszonej do gotujących się warzyw. Zobaczymy, co wyjdzie.
    Nie mniej, dzięki!
  • pysiamn, 2010-11-04 14:57:57
    pysiamn
    uwielbiam kasze gryczaną ale takiego cudu nie próbowałam ...mam nadzieje że był to błąd
    I wroce tu z tyloma gwiazdami ile gwiazdka ma ramion
    Komentarz
  • blue_apple, 2010-11-07 17:59:37
    blue_apple
    właśnie też zastanawiam się jak to z tym podsmażeniem, a później z ugotowaniem ?
    Komentarz
  • La Monica, 2010-11-09 11:22:11
    La Monica
    Arta, blue apple - tak tak, najpierw podsmażamy a potem dolewamy wody i gotujemy/dusimy Posmażenie warzyw sprawia, iż wydobywa się z nich cały aromat. Gdyby były tylko ugotowane stałby się bez smaku, mdłe.

    Polecam
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2012-02-06 19:11:05
    VanDerKamp
    1
    Już wiem, co będę jadła w tym tygodniu. A do tego puree z zielonego groszku
  • kasia2209, 2013-08-20 15:36:52
    kasia2209
    0
    Bardzo dobre danie Ja nie smażyłam warzyw, tylko je ugotowałam, a kotlety zapiekałam w piekarniku Do sosu zamiast świeżego czosnku można dodać taki z torebki i do tego koperek
  • justyne3ka, 2013-08-22 21:35:06
    justyne3ka
    0
    Pyszne i zdrowe!Dzieki za przepis .
  • dorota_128, 2014-03-08 15:22:28
    dorota_128
    0
    Kotleciki pyszne! Wszystko mi się pięknie połączyło, nic nie rozpadło Są pyszne i można się nimi najeść
    Sos czosnkowy zrobiłam swój, do tego dodałam jeszcze buraczki Będę do nich wracać

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem