Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

autor: , kategoria: sałatki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-04-12
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Składniki:

Przygotowanie:


Marchewkę i ziemniaki umyć, ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe oprawić ze skórki, pokroić w kosteczkę, ułożyć do miski na sam spód. Na to posypać cebulką pokrojoną w kostkę. Następnie wysypać kukurydzę (odsączyć z zalewy), na to ugotowane ziemniaki starte na tarce na dużych oczkach.
Jogurt naturalny połączyć z majonezem, doprawić. Na ugotowane ziemniaki posypujemy przyprawę do ziemniaków, smarujemy je sosem, dość grubo. Jeśli nam go zostanie, można posmarować następną warstwę czyli marchewkę ugotowaną startą na dużych oczkach. Marchewkę solimy i doprawiamy pieprzem. Na to trzemy jajko ugotowane na twardo na grubych oczkach. Doprawiamy i posypujemy zieloną pietruszką.

składniki podałam na 2 miski
do tej sałatki najbardziej nadaje się miska ścięta prosto, gdyż składniki układamy wartwowo :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kaszą gryczaną

Komentarze

  • AlicjaH, 2010-11-22 22:41:39
    AlicjaH
    0
    O tak ;-) ideał smaku daje 5
  • miskowa, 2010-11-23 09:49:45
    miskowa
    2
    u mnie robi się takie śledzie tylko na święta z racji tego, że masa majonezu tam idzie, więc jest to megakaloryczne danie, ale też bardzo pyszne, to w zasadzie jedyny rodzaj śledzia, jaki lubię. Używam zamiast kukurydzy kiszonego ogórka. Poza tym robię tak samo. Pycha
  • Eileen82, 2010-11-27 00:49:54
    Eileen82
    1
    Ja robię dokładnie tak samo Uwielbiam śledzika pod pierzynką. Kiedyś wypróbowałam też wersję z ugotowanymi buraczkami, robimy z nich dodatkową warstwę. Równie pyszna, polecam!
  • cosma, 2010-11-28 18:43:40
    cosma
    1
    Robiłam wczoraj tą sałatkę wg twojego przepisu, mimo, że nie jestem fanem śledzi. Wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała. Mam już zapowiedziane, że będę ją robić na święta.
    Wbrew pozorom ta sałatka nie jest aż tak mega kaloryczna jak ktoś tu napisał,majonezu całego się przecież nie daje, a jedynie 2 łyżki do zagęszczenia jogurtu.
  • agus87, 2010-12-15 22:58:44
    agus87
    dziekuje za przemile oceny
    Komentarz
  • kasia2109, 2011-03-21 10:36:23
    kasia2109
    1
    Robię taką ale bez kukurydzy. Pychotka
  • monisssssssss89, 2011-12-29 13:52:05
    monisssssssss89
    1
    sałatka wyszła przepyszna
  • czarnaDama2394, 2012-10-23 13:54:37
    czarnaDama2394
    0
    super przepis!!takiego szukałam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem