RAFAELLO

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! RAFAELLO
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! RAFAELLO

Składniki:

  • mleko [1 l] (ja miałam 2%)
  • mąka pszenna [4 łyżki]
  • masło [200 g] (1 kostka)
  • cukier [1 szklanka]
  • cukier waniliowy [2 op.]
  • wiórki kokosowe [200 g]
  • krakersy [1.5 op.] (to są te duże opakowania)
  • mąka ziemniaczana [3 łyżki]

Przygotowanie:

Z litra mleka odlewamy szklankę, resztę trzeba zagotować.
Do odlanego mleka dodać obie mąki i wymieszać.
Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie ugotowane wsypać cukry i rozpuścić.
Gdy mleko zacznie się gotować to wlać odlaną część mleka z wymieszaną mąką, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać. Powinien wyjść budyń, który lekko studzimy, kiedy masa ostygnie dodać masło, rozpuścić,
dodać wiórki (nie wszystkie, trochę zostawiamy na wierzchh) i dokładnie wymieszać. Krakersy ułożyć na blasze, posmarować częścią masy,
nałożyć kolejną warstwę krakersów i znów posmarować warstwą masy.
Posypać wiórkami, owinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na całą noc.

to jest przepis na taka standardową blaszkę, jak robilam kiedys na większej potrzebowałam juz 2 opakowań krakersów :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto z owocami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką