Pizza z patelni

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-04-12
  • Pizza z patelni

Składniki:

Przygotowanie:

1) Do ciepłego piwa dodać 2 łyżki oliwy, sól, cukier i drożdże. Wymieszać.
2) Powoli dodawać mąkę, ciągle mieszając, aż otrzymamy ciasto miękkie, jednolite i nieklejące (jak na zwykłą pizzę czy chleb).
3) Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut) w ciepłe miejsce.
4) SOS: oregano, czosnek, pomidory (mogą być surowe, można podgotować), trochę oliwy.
5) Z ciasta formujemy placek, pokrywamy sosem i mozzarellą, oliwkami.
6) Rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką, która bardzo dobrze trzyma ciepło) z oliwą i pieczemy pizzę pod przykryciem około 7 minut.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Convallaria majalis, 2010-04-12 21:58:34
    Convallaria majalis
    Można dodać też inne składniki, m.in. mięsne.
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-04-13 23:29:16
    SleepingBeuty
    1
    Dla mnie bomba ! Jak tylko skończy mi się dieta, albo zrobie sobie dzień dobroci to wypróbuje. Jednak ja bym dodała jeszcze pieczarki, ewentualnie zrobiłabym pizze serową z dodatkiem boczku

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe