Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kwaśnica

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Kwaśnica

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Do garnka z wodą (1,5 litra) włożyć żeberka, kiełbasę i boczek (żeberka pokrojone na mniejsze kawałki, a kiełbasę i boczek – w kostkę), liść laurowy, ziele angielskie, garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie), doprawić solą i pieprzem, gotować do czasu, aż mięso lekko zmięknie, dodać wówczas ziemniaki, po chwili marchewkę i kapustę kiszoną, gotować jeszcze ok. 20 min, doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać na gorąco z ziemniakami lub chlebem.

Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Meariel, 2009-12-03 16:37:14
    Meariel
    3
    Fanom kwaśnicy, którzy boją się o linię, polecam "odtłuszczoną" i wegetariańską wersję tej zupy: zamiast żeberek i kiełbasy łyżka lub dwie Vegety i łyżka masła. W końcu i tak najważniejsza jest kapustka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym