Kwaśnica

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Kwaśnica

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Do garnka z wodą (1,5 litra) włożyć żeberka, kiełbasę i boczek (żeberka pokrojone na mniejsze kawałki, a kiełbasę i boczek – w kostkę), liść laurowy, ziele angielskie, garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie), doprawić solą i pieprzem, gotować do czasu, aż mięso lekko zmięknie, dodać wówczas ziemniaki, po chwili marchewkę i kapustę kiszoną, gotować jeszcze ok. 20 min, doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać na gorąco z ziemniakami lub chlebem.

Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Meariel, 2009-12-03 16:37:14
    Meariel
    3
    Fanom kwaśnicy, którzy boją się o linię, polecam "odtłuszczoną" i wegetariańską wersję tej zupy: zamiast żeberek i kiełbasy łyżka lub dwie Vegety i łyżka masła. W końcu i tak najważniejsza jest kapustka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe