Schab z sosem cebulowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-12
  • Schab z sosem cebulowym

Składniki:

  • schab środkowy [1 kg]
  • cebula [2 szt.]
  • czosnek [2 szt.] (2 ząbki)
  • olej [2 łyżki]
  • papryka (mielona)
  • oregano
  • kminek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa [1 szt.]

Przygotowanie:

Schab opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, posypać papryką, oregano, bazylią i kminkiem. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do żaroodpornego naczynia, na dno wlać kilka łyżek wody i piec w piekarniku około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Przyrządzić sos: cebule drobno posiekać, zrumienić na oleju, następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Miękką cebulę przetrzeć przez sito, dolać kilka łyżek wody, włożyć kostkę rosołową, zagotować. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Sos podać w sosjerce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić lukier

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką