Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka faszerowne zawsze goszczą na naszym stole podczas impres na prośbę gości :). Niby banalne, a jednak coś :)

Na patelni rozpuszczam masło.
Dodaję pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki.
Solę i pierzę do smaku.

Jajka gotuję na twardo.

Żółtka wyciągam i w miseczce mieszam je z podsmażonymi pieczarkami i cebulką.
Dodaję majonezu, soli i pieprzu. Wszystko razem mieszam i nakładam masę do otworów po żółtku.

Całość ozdabiam szczypiorkiem.

* czasami zamiast pieczarek i cebuli daję pokrojoną w kostkę szynkę. Próbowałam też zrobić z curry i mnie osobiście ta wersja też smakowało. Faszerując jajka można pobudzić swoją wyobraźnię i kombinować ile się chce :)

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • miskowa, 2010-04-13 10:32:30
    miskowa
    3
    robię takie same, bardzo je lubię. Zamiast pieczarek mieszam czasem żółtka z tuńczykiem z puszki i majonezem. Też pyszne. Tak jak napisałaś faszerowanie jajek pobudza wyobraźnię i każdy może coś dla siebie znaleźć.
    Pychota
  • mooonik, 2010-04-13 13:13:36
    mooonik
    5
    Jajka faszerowane to podstawa na imieninach, czy urodzinach. Szybkie do zrobienia i dają wiele możliwości przy tworzeniu farszu. Takie pieczarkowe też robię, a czasami farsz robię z samych żółtek ze szczypiorkiem i kapką musztardy.
    Pychotka!
  • plywok, 2010-04-13 14:38:29
    plywok
    -1
    gościły u mnie na tegorocznym wielkanocnym stole. daje cztery gwiazdki bo mnie zbytnio nie smakowały jakby za słone były. no, ale może to kwestia odpowiedniego doprawienia.
  • Sensuel, 2010-04-13 15:03:21
    Sensuel
    plywok,ja zawsze smakuje farsz przed nałożeniem ,tobie też radzę na przyszłość
    Komentarz
  • martul, 2010-04-13 16:00:33
    martul
    3
    to moja ulubiona wersja faszerowanych: łatwe w wykonaniu i smaczne. tego curry odrobinkę można dodać do pieczarkowego farszu, podkreśli smak. pięknie podane
  • SleepingBeuty, 2010-04-13 23:30:28
    SleepingBeuty
    1
    Ooo tak moja mama zawsze przyrządza takie jajeczka na różne imprezki w domu .
  • plastikowa biedronka, 2010-05-10 22:50:18
    plastikowa biedronka
    1
    uwielbiam faszerowane jajka, ja dodaję jeszcze do tej wersji odrobinę szczypiorku i musztardy.
    polecam także wersję z szynką (żółtka+drobniutko pokrojona szynka+szczypiorek+muszta rda+przyprawy) oraz z rzodkiewką i rzeżuchą (dodatki jak wyżej). PYCHAAA!
  • PatrycjaD, 2010-07-21 17:57:47
    PatrycjaD
    1
    Pychotka, smaczne i wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Takie przepisy lubię najbardziej
  • AlicjaH, 2010-10-11 18:54:52
    AlicjaH
    2
    Tak nigdy nie robiłam, ale połaczenie pieczarek i jajek wydaje mi się idealne muszę wypróbować
  • daget, 2010-11-04 18:28:14
    daget
    1
    Faszerowane jajeczka to jak widac podstawa, te wersje robilam po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowala. Do tej pory podawalam faszerowane masa zoltkowo-serowa z ziolami. Grunt to dobrze wymierzyc skladniki
  • Ieka, 2010-12-30 16:28:24
    Ieka
    1
    przepis wypróbowany jutro robię na domówkę u znajomych
    już dziś bym zjadła

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem