Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto drożdżowe (łyżką mieszane)

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto jest długo wilgotne i zachowuje swoją świeżość.

Najpierw przygotowujemy rozczyn. Pół szklanki mleka podgrzewamy odrobinę, rozpuszczamy drożdże (można użyć świeżych, to nie ma znaczenia), dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, otarte skórki, dodajemy zapach i cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Uzupełniamy resztą mleka (mleko trzeba trochę podgrzać, żeby nie było prosto z lodówki) i mieszamy łyżką, najlepiej z długą rączką. Mieszać trzeba do momentu aż ciasto stanie się elastyczne. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, ciasto nie powinno pływać ale też nie może być tak gęste, żeby nie dało się go mieszać łyżką (w razie potrzeby regulujemy konsystencję dodając trochę mąki, jeśli za rzadkie lub mleka, jeśli za gęste). Myślę, że czas mieszania to ok 5-8 minut.
Jeśli ciasto jest już sprężyste, elastyczne - czas dodać rozpuszczone masło. I znów wymieszać, aby ciasto wchłonęło masło. Powierzchnia ucieranego ciasta nie powinna być błyszcząca.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przelewamy do przygotowanej wcześniej formy.

Włącz piekarnik i nagrzej go do 130 stopni.

KRUSZONKA:
Mąkę wymieszać w jednym naczyniu z cukrem i miękkim masłem. Nie powinna mieć konsystencji zbitego ciasta tylko rozpadać się, jeśli zgnieciemy ręką (spróbuj wziąć w dłoń i ścisnąć, powstałą grudkę naciśnij palcem, powinna się rozsypać).

Posyp ciasto kruszonką i wstaw do wyłączonego piekarnika na ok 20 min. Po tym czasie włącz piekarnik, nastaw na 180 stopni i piecz ok 25-28 minut.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • granola, 2011-03-01 20:22:02
    granola
    wyglada super, takie wilgotne, mniam
    ja strasznie lubie ciasta drozdzowe
    Komentarz
  • Paulina7227, 2014-01-19 14:03:11
    Paulina7227
    1
    Od zawsze robimy w domu taką właśnie drożdżówkę! Na wierzch owoce lub warstwa dżemu. Cudo!
  • miszka52, 2014-01-24 17:52:38
    miszka52
    Hmmm... Zastanawiam się, czy można by zaprząc do roboty maszynę do pieczenia chleba... Jedynie kruszonka wtedy odpada - niestety... Chyba... Jeszcze nie próbowałam piec w maszynie niczego z kruszonką, bo nie piecze od góry... No, ale ciasto spróbuję w maszynie...
    Komentarz
  • Lilka81, 2014-02-04 13:25:29
    Lilka81
    0
    Zamiast kruszonki zdecydowanie wolę posmarować góre białkiem rozbitym na 2-3 min. przed wyjęciem. Kruszonka to dodatkowe zbędne kcal.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem