Mizeria

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2010-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mizeria
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mizeria

Składniki:

Przygotowanie:

Ogórka myjemy i obieramy, kroimy na cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na bok, żeby puścił nadmiar wody. Nie można przesadzić z czasem odosobnienia ogórka bo będzie zbyt miękki. Powinien jedynie puścić tyle soku, żeby śmietana nie była zbyt wodnista, plasterki powinny być chrupiące.

Smetanę (albo jogurt) mieszamy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Dodajemy pieprz, ocet, czosnek i koperek. Tak przygotowaną śmietaną polewamy ogórki chwilę przed podaniem.

    Śr. ocena: 3.31 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Sensuel, 2010-04-13 12:18:38
    Sensuel
    -1
    A miałam dzisiaj dodać przepis na mizerię.Uprzedziłaś mnie .
    Dodam jak zrobię,bo ja robię ją trochę inaczej.A moja mama też inaczej i babcia też inaczej :P

    Daję 4*,bo jak dla mnie połączenie cukru i czosnku to tak średnio :/
  • mooonik, 2010-04-13 13:09:02
    mooonik
    1
    Mmmmm mizeria, pycha!
    U mnie obowiązkowo z cebulą lub szczypiorem.
    Ale przyprawy to tylko sól i pieprz, jakoś średnio pasuje mi tu czosnek i cukier..
  • Hosenka*, 2010-04-13 15:07:24
    Hosenka*
    1
    Zdecydowanie wolę mizerię z miękkimi ogórkami. "Moczą" się więc aż będą całkiem miękkie.
    Czosnek, koperek i cukier niezbyt mi pasują do mizerii.
    Zamiast octu proponuję kwasek cytrynowy.
  • hania811, 2010-04-13 15:53:53
    hania811
    0
    Wychodzi na to że co dom to inna mizeria

    Daje 4 bo nic nowatorskiego i nic szczególnego.... ot- ogóry ze śmietaną.

    Ja wersję z octem i czosnkiem bardzo lubię..ale jak już czosnek to bez cukru.

    Mój ukochany sos do mizerii to sok z cytryny, śmietana, oliwa, cukier, sól i pieprz- uwielbiam słodkawo - kwaśny smak mizerii.


  • karola01, 2010-04-13 17:07:02
    karola01
    2
    Ja jednak jestem zwolenniczką mizerii zrobionej z ogórków,jogurtu naturalnego, soli i pieprzu.
    Bez zbędnych dodatków, które-według mnie zmieniają całkowicie smak mizerii.
  • Convallaria majalis, 2010-04-13 21:13:17
    Convallaria majalis
    -4
    Nie podoba mi się czosnek w mizerii, bo ogórki przesiąkają nim całkowicie i wtedy ich juz nie czuc, tylko jakby sos czosnkowy.
  • Apsik, 2010-04-13 21:23:12
    Apsik
    No właśnie, niby nic nowego, "ot ogóry ze śmietaną" ale jak widać, każda z Was przygotowuje je inaczej. Moja mama robi bez czosnku i koperku, wyraźny w smaku dressing na bazie śmietany, słodkawo-kwaśny, odpowiednio przyprawiony pieprzem. Ja dodaję przyprawy, bo lubię kiedy zwykłe rzeczy smakują niezwykle.
    Dlatego umieściłam ten przepis, z mizerią nie da się zrobić nie wiadomo czego, bo przestanie nią być. Ta jest tylko nieco inna od najpopularniejszej, tradycyjnej.

    Soku z cytryny szczerze nie cierpię w towarzystwie śmietany, wychowywałam się w czasach, kiedy dzieliło się plasterki tego owocu i używało jedynie do herbaty, przyzwyczajona jestem do gotowania z octem i do dziś go używam, nie tego spirytusowego, moim faworytem jest balsamiczny biały. Wiadomo, że każdy może dodać to, co lubi.

    Połączenie czosnek i cukier też nie jest nowe, większość sosów winegret zawiera te składniki i naprawdę dobrze się komponują.

    Komentarz
  • Apsik, 2010-04-13 21:26:05
    Apsik
    Convallaria majalis czytałaś ilość składników? Jesteś pewna, że dodając szczyptę geanulowanego czosnku na pół szklanki śmietany bądź jogurtu można zrobic sos czosnkowy? Ja robię taką mizerię od jakiegoś czasu i zapewniam, nie da się.

    Będę jednak broniła swojej mizerii
    Komentarz
  • lwia paszcza, 2010-04-13 21:48:54
    lwia paszcza
    -6
    No cóż, mizeria jak mizeria, może wypróbuję tą wersję - chociaż trochę zubożoną bo bez koperku
  • kropka75, 2010-08-20 09:53:49
    kropka75
    -2
    Wersję z cukrem jadałam u babci. Niestety do dziś nie wiem jak dokładnie ją robiła. Na pewno był cukier i trochę kwasku, co dalej nie wiem. Była pycha.

    Mnie jednak też czosnek tu wadzi. A dokładnie: albo czosnek albo cukier. I nigdy czosnek granulowany. Jak ma być z czosnkiem to zdrowo, z ząbkiem świeżego.
  • Layla79, 2012-06-03 17:15:20
    Layla79
    ja najbardziej lubię mizerię z sosem na bazie jogurtu, plus łyżeczka cukru pudru i dużo pieprzu. solę tylko ogórki, nie dodaję soli do sosu, bo mi psuje smak.
    fajna jest też sałatka na bazie sałaty lodowej, ogórków i rzodkiewki z tym słodkawo-pieprznym sosem. w sosie pieprzu musi być dużo.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem