Ciasto marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce. Wycisnąć z niej sok na tyle, na ile pozwala nam siła.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, wiąż mieszając. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i cynamon, a także rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy marchewkę i mieszamy, ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Całe ciasto należy piec w średniej blasze, moja ma wymiary : 33 x 24 cm. w temperaturze 180 stopni, 35-40 minut.
Po upieczeniu przygotowujemy białą polewę: serek twargowy zmielony, 2 łyżki miękkiej margaryny (lub masła), sok z cytryny, cukier puder oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego miksujemy lub rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Jeśli są małe grudki z margaryny, można polać ją na delikatnie ciepłe ciasto, grudki się rozpuszczą.

Ciasto jest pyszne, polecam :) Polewa idealnie do niego pasuje, doskonale nadaje też się polewa z białej czekolady.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem