Racuchy z fasolą

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-13
  • Racuchy z fasolą

Składniki:

  • fasolka szparagowa [200 g] (zielona)
  • jajka [4 szt.]
  • mąka [1 łyżka]
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dosypując szczyptę soli, a żółtka roztrzepujemy (również ze szczyptą soli). Łączymy oba składniki.

Całość oprószamy mąką, a następnie delikatnie mieszamy z fasolą.

Masę na placki rozkładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron.

(Proponuje odsączamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem).

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • SleepingBeuty, 2010-04-13 23:27:22
    SleepingBeuty
    0
    Pomysł oryginalny, ale nie wiem, czy trafiłby w mój gust. Racuchy zawsze kojarzyły mi się z czymś słodkim , zawsze uwielbiałam te z jabłkami.
  • Kica., 2010-04-15 18:28:39
    Kica.
    w mój gust też średnio trafia, bo bardzo rzadko jem jajka wcześniej też jadłam tylko racuchy na słodko, ale to było tak dawno, że już nie pamiętam ich smaku :/
    Komentarz
  • falka_19, 2010-04-21 17:48:54
    falka_19
    1
    Ja się dopiero wkręcam w wegetarianizm, ale robiłam już racuchy z fasolką. Zmieniłam zupełnie ciasto- szklanka mąki, 2/3 szkl mleka, 2 jajka, sos sojowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Następnym razem dodam odrobinę proszku do pieczenia, bo były trochę zbite. Ale bardzo smaczne, znajomej też smakowały Na zimno smakowały dobrze z ketchupem i majonezem
  • anka_bunio, 2010-08-16 18:33:56
    anka_bunio
    1
    Dziewczyny, trafi w wasz gust, bo to w ogóle nie smakuje jak racuchy! Pychota, i nawet wygląda tak, jak na zdjęciu (a mnie się to rzadko zdarza). zjadłam ich bardzo duzo... za dużo

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe