Miodownik

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki na ciasto:
4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
12 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
2-3 łyżki mleka

posiekać, wyrobić, podzielić na 3 placki i piec po 15 min. w temp. 180 stopni na blaszkasz 25 x 40 wyłożonych papierem pergaminowym.

Masa:
1 margaryna
1 szkl. cukru
2 żółtka
4 płaskie łyżki kaszy manny
½ litra mleka

Kaszę manną ugotować z mlekiem – ostudzić. Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami dodawać po łyżce grysiku i ucierać. Do smaku dodać cukier waniliowy. Ciasto przełożyć masą, a na wierzch dać polewę.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • Soleilka, 2010-04-13 22:24:09
    Soleilka
    0
    Inna nazwa tego placka to czeski. U mnie często gości podczas świąt. Pyszny, prosty w zrobieniu
  • karolcia198506, 2010-04-13 22:39:17
    karolcia198506
    1
    Ciasto znam już od dawna często je robię, zawsze się udaje czasami zamiast jednej warstwy masy daję powidła śliwkowe wtedy ciasto nie jest takie słodkie, polecam ciasto jest pyszne
  • angel001, 2010-04-13 22:56:34
    angel001
    Soleilka to pewnie jest on czeski, a ja zaznaczyłam ze polski, wydawało mi się ze takie smaki to tylko u nas
    ja jak nigdy nie nawidzę boków to z niego je uwielbiam - jest na nich najwięcej polewy, mniami
    Komentarz
  • Soleilka, 2010-04-14 17:05:47
    Soleilka
    Są różne wariacje tego placka - np poszukaj w googlach piernik z herbatą, również z kaszą manną i takie placki, do tego herbata - również pyszny
    Komentarz
  • daget, 2010-04-14 19:58:28
    daget
    1
    Oooo uwielbiane przez całą moją rodzine. U nas występuje jako tzw. 3 placki. Obowiązkowo do masy dodajemy olejek arakowy lub migdałowy. Najlepsze na 3 dzień.
  • Charmain, 2010-04-14 21:03:43
    Charmain
    Wersja z kaszą manną i powidłami bardziej do mnie przemawia jednak- ciasto staje się wilgotniejsze dzięki temu a jednocześnie nie "rozciapuje się"
    Komentarz
  • marricka, 2010-04-29 13:41:45
    marricka
    1
    Moja teściowa robi te ciasto, zawsze się zajadam. Jest naprawdę pyszne!
  • Doti_, 2010-09-14 16:36:17
    Doti_
    Nie wiem czy to ciasto jest dobre, ale ja piernik czeski uwielbiam!!!
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-09-14 16:52:33
    brzydula_81
    1
    ciasto jest pyszne. Robilam je juz wiele razy..najlepsze na 2-3 dzien,gdy odpowiednio zmieknie pod wplywem masy. Dodatkowo dodaje powidla sliwkowe na jedna z warstw masy- ciasto ma wowczas lekko kwaskowaty smak.
    daje oczywiscie 5* za
    klarowny przepis
    wlasnorecznie wykonana fotke

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe