Kotlety sojowe a la de volaille

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-13
  • Kotlety sojowe a la de volaille

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo ważne, ponieważ od niego zależy ostateczny efekt smakowy. Moje pierwsze kotlety sojowe były straszne, ale wystarczyło nieco pomyśleć i oto - voila:


Do rondla wlewamy 1 litr wody
wrzucamy kostki bulionowe, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy.

Gdy woda się zagotuje wrzucamy kotlety układając je w sposób umożliwiający zanurzenie każdej sztuki, nie wyłączamy gazu.

Gdy woda ponownie się zagotuje możemy odczekać minutę i zdjąć rondelek z gazu.

Pozostawiamy w naczyniu kotlety aż do nasiąknięcia. Gdy się to stanie, wyciągamy każdego z osobna, starannie odsączając wodę, ale nie wyciskamy ich! :P

Odkładamy je do naczynia, rozkładając w taki sposób, aby nie leżały jeden na drugim, czekamy aż dokładnie ostygną i odparują.

Tymczasem w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i roztrzepujemy, w drugim głębokim naczyniu mieszamy bułkę, czosnek, przyprawę do kurczaka, pokruszone płatki i otręby i sokładnie mieszamy. Płatków można dodać trochę więcej, wtedy kotlety będą bardziej chrupiące i moim zdaniem smaczniejsze.

Obtaczamy kotlety w jajku bardzo dokładnie, a następnie w panierce z nie mniejszą pieczołowitością.

Układamy na głębokim tłuszczu, przewracając co jakiś czas.

Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe