Kotlety sojowe a la de volaille

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-04-13
  • Kotlety sojowe a la de volaille

Składniki:

  • kotlety sojowe [1 op.]
  • bułka tarta [2 szklanki]
  • płatki kukurydziane [1 szklanka] (Najlepiej słabej jakości, bo te dobrej firmy są zbyt słodkie.)
  • sól
  • pieprz czarny
  • otręby pszenne [3 łyżki]
  • kostka rosołowa [2 kostki]
  • liście laurowe [2 szt.]
  • ziele angielskie [2 ]
  • jajka [2 szt.]
  • przyprawa do kurczaka [3 łyżki] (Potrzeba jej dość sporo jak na takie kotleciki, ponieważ w sumie troszkę udajemy, że są mięsne)
  • czosnek [1 szczypta] (mielony. Czosnek mielony to nie to samo co granulowany. Czosnek mielony można dostać w sklepach ze zdrową żywnością bądź na targach i straganach. Jest to naturalny czosnek mielony i suszony, dlatego smakuje, jak świeży, natomiast granulowany dostępny jest)

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo ważne, ponieważ od niego zależy ostateczny efekt smakowy. Moje pierwsze kotlety sojowe były straszne, ale wystarczyło nieco pomyśleć i oto - voila:


Do rondla wlewamy 1 litr wody
wrzucamy kostki bulionowe, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy.

Gdy woda się zagotuje wrzucamy kotlety układając je w sposób umożliwiający zanurzenie każdej sztuki, nie wyłączamy gazu.

Gdy woda ponownie się zagotuje możemy odczekać minutę i zdjąć rondelek z gazu.

Pozostawiamy w naczyniu kotlety aż do nasiąknięcia. Gdy się to stanie, wyciągamy każdego z osobna, starannie odsączając wodę, ale nie wyciskamy ich! :P

Odkładamy je do naczynia, rozkładając w taki sposób, aby nie leżały jeden na drugim, czekamy aż dokładnie ostygną i odparują.

Tymczasem w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i roztrzepujemy, w drugim głębokim naczyniu mieszamy bułkę, czosnek, przyprawę do kurczaka, pokruszone płatki i otręby i sokładnie mieszamy. Płatków można dodać trochę więcej, wtedy kotlety będą bardziej chrupiące i moim zdaniem smaczniejsze.

Obtaczamy kotlety w jajku bardzo dokładnie, a następnie w panierce z nie mniejszą pieczołowitością.

Układamy na głębokim tłuszczu, przewracając co jakiś czas.

Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką