Grillowane piersi kurczaka z miodem

autor: , kategoria: potrawy z grilla, kuchnia polska , dodano: 2010-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grillowane piersi kurczaka z miodem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grillowane piersi kurczaka z miodem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grillowane piersi kurczaka z miodem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grillowane piersi kurczaka z miodem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grillowane piersi kurczaka z miodem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grillowane piersi kurczaka z miodem

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi czyścimy, przecinamy na cieńsze filety.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plasterki albo ćwiartki.
Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sos sojowy i miód. Miksturę podgrzewamy ok 5min mieszając aby powstała glazura.

Filety nacieramy z obu stron solą i pieprzem.

Wersja skrócona:
-rozbijamy je lekko tłuczkiem, polewamy glazurą i wrzucamy na ruszt.

Wersja dłuższa:
-zanurzamy filety w glazurze i wkładamy do lodówki na ok 1h, przed wyłożeniem na ruszt należy je dokładnie wymieszać bo miód i masło się trochę rozwarstwiają.

Piersi pieczemy co jakiś czas przewracając.

Na tacce lub w foli aluminiowej umieszczamy pieczarki z czosnkiem doprawione solą i pieprzem i pieczemy je na grillu do miękkości.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • portier, 2010-04-26 13:47:24
    portier
    3
    bardzo smaczne i soczyste, zrobiłem w foli by mogło zagotować się w tej marynacie - efekt oszałamiający - znajomi zachwyceni
  • aleksaa, 2010-06-03 00:07:30
    aleksaa
    polecam z użyciem tej glazury zrobić szaszłyki! mięso zrobimy w ten sam sposób tylko kroimy w grubszą kostkę, nabijamy na zmoczone w zimnej wodzie patyczki razem z warzywami jakie nam pasują

    całość podczas pieczenia polewamy glazurą która nam zostanie, pyyyyycha!!!
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-11 11:17:01
    marissima
    2
    plus pieczone ziemniaczki w ziołach prowansalskich mniam
  • Chain, 2010-06-13 18:10:00
    Chain
    2
    upiekłam mięso w tej glazurze w piekarniku- wyszło rewelacyjne, na pewno będę robić częściej
  • isabelmm, 2010-08-31 20:18:26
    isabelmm
    1
    Pierś zrobiona w ten sposób wyszła pyszna. Mięso jest soczyste i aromatyczne. Kto spróbował prosił o dokładke
  • aleksaa, 2010-09-18 13:56:12
    aleksaa
    isabelmm, nie dziwie się że tak im smakowało!

    chain, w piekarniku jeszcze nie probowałam ale na grillu elektrycznym też są pycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem