Zupa z czerwonej soczewicy

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-04-15
  • Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • marchew [1 szt.] (duża)
  • seler (1/4 główki)
  • cebula [1 szt.] (duża)
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • liście laurowe [2 ]
  • ziele angielskie (kilka ziarenek)
  • pomidory (1 puszka lub 2 średnie świeże)
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • kostka rosołowa [2 ]
  • oregano
  • majeranek
  • woda [2 l]
  • soczewica [1 szklanka] (czerwona)

Przygotowanie:

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny.
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy startą na tarce marchew i selera i jeszcze przez chwilę smażymy.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody, wrzucamy 2 kostki rosołowe, a gdy się rozpuszczą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, odsączoną soczewicę i podsmażone warzywa. Gotujemy 15 minut.
Dodajemy pomidory (świeże należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę), doprawiamy oregano i majerankiem i gotujemy do czasu, aż soczewica zmięknie. Można dodatkowo doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy na gorąco.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z fasolki szparagowej

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-15 18:24:48
    anka_bunio
    1
    Zupa calkiem niezła, ale w porównaniu z innymi soczewicowymi, które ostatnio jadłam, wypada dużo mniej korzystnie. Jest bardzo rzadka i... czuć ją wodą Dodatek przecieru, choćby minimalny, na pewno by tutaj pomógł.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką