Zupa z czerwonej soczewicy

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-04-15
  • Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny.
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy startą na tarce marchew i selera i jeszcze przez chwilę smażymy.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody, wrzucamy 2 kostki rosołowe, a gdy się rozpuszczą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, odsączoną soczewicę i podsmażone warzywa. Gotujemy 15 minut.
Dodajemy pomidory (świeże należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę), doprawiamy oregano i majerankiem i gotujemy do czasu, aż soczewica zmięknie. Można dodatkowo doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy na gorąco.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-15 18:24:48
    anka_bunio
    1
    Zupa calkiem niezła, ale w porównaniu z innymi soczewicowymi, które ostatnio jadłam, wypada dużo mniej korzystnie. Jest bardzo rzadka i... czuć ją wodą Dodatek przecieru, choćby minimalny, na pewno by tutaj pomógł.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe