Delikatne mini rogaliki

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-04-15
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Delikatne mini rogaliki

Składniki:

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy 5 łyżek zimnego mleka, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, mieszamy. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy do momentu aż całość się połączy. Odstawiamy rondel w ciepłe miejsce (ja zazwyczaj stawiam na kuchence i robię na palniku obok herbatę :)) i czekamy aż drożdże wyrosną

Do dużej miski, lub jako ktoś woli na stolnice, wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie do którego wbijamy 2 jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Margarynę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski (z doświadczenia wiem że najlepsze wychodzą jednak przy użyciu Kasi...). Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby, gdyby się mocno kleiło należy delikatnie podsypać mąką.

Wyrobione, gładkie ciasto formujemy w kulę, wkładamy do czystej siateczki foliowej i chowamy do lodówki na ok 2h.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, kroimy na 8 części (można na 4 - wtedy rogale będą większe) i wkładamy z powrotem do woreczka.
Każdą część po kolei wyciągamy z siatki, formujemy kulę i na stolnicy posypanej mąką wałkujemy na cienki okrągły placek.
Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów, na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia (może to być marmolada, konfitura, owoce) i zawijamy jak rogalika :)

W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogale w odstępach od siebie (będą rosnąć). Przykrywamy na ok 5-10min ściereczką by jeszcze nieco urosły. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdy rogalik rozbełtanym jajkiem - nabiorą złotego koloru i nie wysuszą się od góry.

W swoim piekarniku wrzucam blachę na najniższą półkę i piekę ok 10min. Wyznacznikiem gotowości będzie zarumieniona powierzchnia rogalików.

UWAGA:
Jeśli używacie konfitury to jakiejś sprawdzonej bo niektóre pod wpływem ciepła robią się rzadkie i wypływają z rogali.
Używając owoców należy uważać na soki.

Z cukru pudru i wody (lub soku z cytryny) robimy lukier. Każdy ma swoje ulubione proporcje - jedni lubią rzadszy, drudzy gęsty więc przepisu nie podaje :P

Rogaliki maczamy w lukrze i ozdabiamy.

Jeśli chcemy je zachować na drugi dzień możemy przykryć folią lub włożyć do woreczka.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • portier, 2010-04-15 22:30:35
    portier
    3
    mini rogaliki a MAXI SMAK!!pychooota! normalnie namawiam by otowrzyc cukiernie i sprzedawac tam tylko te rogaliki bomba! bomba! boooomba! mozena dawac nadzienie praktycznie jakie sie tylko chce wiec pole do popisu jest spore
  • Apsik, 2010-04-16 11:02:28
    Apsik
    1
    Zgadzam się z opinią wyżej, rogaliki są przepyszne, sposób wykonania opisałaś bardzo czytelnie, zdjęcie takie, że ślinka cieknie. No i sam smak tych rogalików jest naprawdę wspaniały
  • apka88, 2010-04-17 21:25:39
    apka88
    1
    REWELACJA! Dzisiaj troche zniechęcona juz obrazem w TV postanowilam sobie troche posiedziec w kuchni- co czesto mi się nie zdarza no ale wpadl mi ten przepis do "ręki" no i prosze bardzo! rogaliki rewelacja, wszyscy zachwalają, nawet bratu smakują a to się czesto nie zdarza jestem zachwycona!
  • vesenka, 2010-04-17 21:48:07
    vesenka
    4
    Bardzo apetycznie wyglądają te rogaliki.
    Przepis dobrze rozpisany i dokładny. Robię z bardzo podobnego przepisu, tylko bez proszku do pieczenia i z mniejszą ilością cukru waniliowego. I są pyszne.
    Fajnie smakują też nadziane kremem czekoladowym.

    Właśnie, bardzo mnie zastanawia co daje użycie w jednym cieście zarówno proszku do pieczenia jak i drożdży?
  • aleksaa, 2010-04-17 22:11:29
    aleksaa
    też się kiedyś zastanawiałam, bo w sumie jedno i drugie służy temu samemu... ale dodaję proszku bo nie ma go dużo
    Komentarz
  • marricka, 2010-04-29 13:39:51
    marricka
    2
    Te małe cudeńka wyglądają uroczo! Gratulacje za przejrzysty i dokładny przepis
  • malwowa, 2010-05-16 22:42:28
    malwowa
    0
    polecam moja mama takie robi! No, może nie z taka dekoracją na wierzchu ale jednak i do tego raz robi z marmoladą, lub z makiem lub z orzechami.
    Zawsze wyjdzie jej bardzo dużo tych rogali a znikają bardzo szybko!
  • palenie_zabija, 2010-06-19 18:28:26
    palenie_zabija
    2
    małe pychotki! są bardzo delikatne, pyszne z każdym nadzieniem!
  • Mariolcia =P, 2010-06-21 14:56:40
    Mariolcia =P
    Czy dobrze rozumiem, ze z tych proporcji wyjdzie mi 64 rogaliki?
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-08-02 15:40:15
    Pluppy
    2
    mniaam
    zamiast marmolady dałam do środka kawałki czekolady mlecznej i były bardzo bardzo pyszne
    daję gwiazdki za:
    -łatwość wykonania
    -przejrzystość przepisu
    -smak
  • ewelline, 2010-08-02 16:02:25
    ewelline
    2
    ta to są bardzo dobre rogaliczki zarówno z czekolada smakują wyśmienicie jak i z marmolada. Przepis szczegółowy + zdjęcia
  • Phynn, 2010-08-28 21:39:48
    Phynn
    3
    Identyczne rogaliki są robione u mnie w domu przez mamę, lecz bez lukru a z cukrem pudrem i niekiedy z dodatkiem jabłek. Są przepyszne. Za szczegółowy i klarowny przepis - oczywiście piątka.
  • asia665, 2010-11-27 09:22:53
    asia665
    Mam pytanko,czy jeśli jako nadzienie dam Nutelle to nie wsiąknie ona w ciasto??
    Komentarz
  • aleksaa, 2012-10-04 15:16:23
    aleksaa
    asia665, nie probowalam z nutella wiec nie wiem ale mysle ze nie powinna
    Komentarz
  • Lovely x3, 2012-10-18 10:39:25
    Lovely x3
    spróbowałam Twojego ciasta na pierogi i było idealne do tej pory go używam i mówiłam mamie, że dopóki będę żyć to zawsze będę je lepić z Twojego przepisu.
    Teraz kolej na kolejne Twoje pyszności, rogaliki cudownie wyglądają, zapewne ucieszą nie tylko mnie, a wszystkich w domu
    Komentarz
  • just_me, 2013-07-13 17:07:50
    just_me
    0
    bardzo dobry, prosty przepis i zawsze wychodzi. Robiłam dwa razy, za drugim razem dodałam całe opakowanie proszku do pieczenia i... ciasto mi wyszło dużo bardziej kruche niż za pierwszym razem! PYCHOTKA. Polecam spróbować z duża ilością proszku
  • Meteoryt, 2013-08-06 18:54:27
    Meteoryt
    Komentarz
  • Meteoryt, 2013-08-06 18:59:30
    Meteoryt
    0
    przyciągnięta smakowicie wyglądającymi zdjęciami i zachęcona pozytywnymi komentarzami postanowiłam zrobić rogaliki. Rzeczywiście pyszne, polecam!

    @vesenka i alksaa Są to rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, dlatego daje się też proszek do pieczenia, ale także posiekaną margarynę
  • Asienka187, 2015-11-14 12:41:52
    Asienka187
    0
    Piekę je od rana. Są przepyszne! Żałuję, że nie zrobiłam z podwójnej porcji.
    Zrobiłam wersję z marmoladą (kupiłam Tesco Value - jest bardzo dobra i nie wypływa) oraz wersję z nutellą
  • Irysiik, 2015-11-29 14:54:00
    Irysiik
    Bardzo smaczne rogaliki. Polecam również tzw trzyskladnikowe nadziewane nutella
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe