Ciastka francuskie z dżemem

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-04-16
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciastka francuskie z dżemem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciastka francuskie z dżemem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciastka francuskie z dżemem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciastka francuskie z dżemem

Składniki:

  • woda [200 ml] (bardzo zimnej)
  • masło [500 g] (w temperaturze pokojowej)
  • mąka [250 g] (tortowej)
  • mąka [150 g] (krupczatki)
  • sól [1 łyżeczka]
  • jajka [1 szt.] (roztrzepane)
  • dżem (słoik, ja lubię truskawkowy, ale wybieramy według własnych upodobań)
  • cukier [10 łyżek] (najlepszy taki w większych kryształkach)

Przygotowanie:

sól rozpuścić w wodzie. 75gram masła rozpuścić w garnuszku.
Z obu rodzajów mąki, osolonej wody i roztopionego masła zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy spłaszczoną kulę, owijamy ją w folię i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Resztę masła ucieramy na gładką masę, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na grubość ok. 2 cm. Wkładamy do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 2cm. Ważne jest żeby wałkować w jednym kierunku
Wyjmujemy schłodzone masło, ściągamy z niego papier, układamy na rozwałkowanym cieście tak aby rogi prostokąta z masła wypadały na środku boków prostokąta z ciasta (mniej więcej tak jak na rysunku ;) )
Rogi ciasta łączymy nad masłem w kopertę i zlepiamy na łączeniach tak żeby nie wydostawało sie w czasie rozwałkowywania.

* Ciasto z masłem w środku rozwałkowujemy na kształt prostokąta tak aby długość była około 3 razy większa niż szerokość. Składamy na trzy części formując prostokąt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, obracamy o 90 stopni i powtarzamy czynności od momentu z * i tak w sumie 6 razy.

Trzeba pamiętać żeby wałkować zawsze tylko w jednym kierunku i przed każdym wałkowaniem podsypywać blat mąką.

Brzmi skomplikowanie, ale wykonanie jest prostsze niż może to sie wydawać z opisu ;)

Ważne jest by użyte masło było dobrej jakości, to bardzo wpływa na smak ciasta.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm, kroimy na kwadraty o boku ok. 10cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę dżemu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Jest też wersja ekspresowa tych ciastek- bierzemy dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego (ja najbardziej lubię to z Lidla). Kładziemy jeden płat na drugim, lekko dociskamy, kroimy na kwadraty, kładziemy na środek dżem, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • mooonik, 2010-04-16 13:16:44
    mooonik
    1
    Zazwyczaj robię wersję ekspresową, nie lubię się długo bawić z plackami czy ciastkami
    Ale podziwiam wszystkich, którzy sami się zabierają za przygotowanie francuskiego w domu.
    I może w końcu spróbuję zrobić sama to ciasto, bo wg Twojej instrukcji wcale nie wygląda to tak strasznie

    Rozumiem, że masło to ma być masło- np. takie jak extra- 82% tłuszczu, a nie jakieś tam mixy?
  • vesenka, 2010-04-16 13:31:16
    vesenka
    Właśnie tak Prawdziwe masło bez dodatków oleju i innych udziwnień
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-19 21:50:47
    Convallaria majalis
    A ja zawsze robię z zimnego masła, wszystko niemal lodowate. Moja babcia w cukierni to jeszcze na takim balcie z lodu wałkowała to ciasto. Na zdjęciu wygląda, jak francuskie, ale jakoś ciągle słyszę te słowa "to lubi zimno, nie ciepło". Stąd moja ocena.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-04-19 22:15:28
    kropka75
    Doceniam dzieło, bo mnie się nigdy ciasta francuskiego robić nie chce. Kupuję w Lidlu lub Biedronie i działam. Z dżemem, makiem, serem...
    Chylę czoła.

    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-20 06:24:08
    vesenka
    Szanowna Convallaria majalis, proponuję najpierw dokładnie przeczytać przepis, a potem brać się za krytykę.
    W przepisie jest wyraźnie napisane,że masło po rozwałkowaniu chłodzisz w lodówce. A chłodzi się coś właśnie po to, żeby było zimne.
    Tak więc wałkujesz zimne ciasto z zimnym masłem. Czyli tak, jak w przypadku ciasta francuskiego powinno to wyglądać.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-20 06:26:19
    vesenka
    Kropeczko, spróbuj kiedyś zrobić sama Ja najczęściej też używam gotowca z lidla, ale czasem pokuszę się o takie samodzielnie zrobione, z dobrej jakości masłem, bo jednak jest o niebo lepsze.
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-20 18:29:32
    Convallaria majalis
    " i roztopionego masła zagniatamy ciasto" - roztopione to nie to samo co zimne, zmrożone.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-20 19:52:41
    vesenka
    A, o to Ci chodziło Do przygotowania kuli z ciasta używam przestudzonego, roztopionego masła. Tak mnie nauczył kolega cukiernik. Potem ciasto ląduje w lodówce, bo faktycznie lubi zimno. I uważam,że ciasto z tego przepisu wychodzi świetne, jest pyszne i ładnie się rozwarstwia.
    Jeśli masz inne zdanie na ten temat, to twoja sprawa i twoje prawo.
    Swoją drogą ciekawi mnie w jaki sposób udaje ci się zagnieść gładkie ciasto ze zmrożonym masłem? Chętnie się dowiem, bo mi nigdy się to nie udało. Albo w cieście były grudki masła, albo masło roztapiało się pod ciepłem dłoni, czyli zachowywało jak rozpuszczone. Jeśli jest jakiś inny patent, to bardzo chętnie go poznam
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-04-24 14:49:57
    czarnazuzia1
    1
    Vesenko daje 5 gwiazdek za samodzielne wykonanie ciasta ...ja len jestem i robie z gotowcow ... ale zapisuje ,to ciasto i napewno pobawie sie nadziewam tez dzemem lub owocami ...
  • skarbiatko, 2010-05-09 18:20:07
    skarbiatko
    2
    Zwykle kupowałam gotowe ciasto francuskie,ale skusiłam się na samodzielne wykonanie i po degustacji muszę powiedzieć ,ze wyszło super i okazało się proste.Warto zrobić samemu to wielka satysfakcja.
    Ciastka są pyszne
  • asuku, 2010-06-18 23:40:15
    asuku
    0
    Czasami takie robię, z tym wyjątkiem, że na ciasto z dżemem kładę jeszcze płat ciasta - żeby ciastka były zamknięte. Wtedy są bardziej puszyste i bardziej wyrastają

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe