Szynka pieczona z ziemniakami

autor: , kategoria: z wieprzowiny, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-12
  • Szynka pieczona z ziemniakami

Składniki:

Przygotowanie:

Tymianek, rozmaryn i szałwię wymieszać (tak, żeby wyszła czubata łyżeczka). Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, wymieszanymi ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2–3 godz. w chłodne miejsce. Następnie mięso zasznurować, zrumienić na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Po 1,5 godz. dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebule, oprószyć je solą i pieprzem, w razie potrzeby wlać kilka łyżek wody, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50–60 min. Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, otoczyć ziemniakami, polać przecedzonym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z sałatą lub surówką z kapusty pekińskiej i selera naciowego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • marza_mr, 2010-04-19 19:10:02
    marza_mr
    -3
    Czyta się bardzo smakowicie i na pewno takie jest
  • kropka75, 2010-04-19 22:17:35
    kropka75
    0
    Smakowicie wygląda. Na sam widok tego cuda ze zdjęcia chce się jeść. Pieczona szyna jest super. Dla mnie tym bardziej taka wersja, bez jakichś śliwek, moreli itd. Tylko przyprawy i mięcho.
  • CzerwoneUsta, 2010-04-19 22:36:40
    CzerwoneUsta
    -2
    Robię coś podobnego i zapewniam, że smak wyborny

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe