Czekoladowa tarta z chilli

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-04-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa tarta z chilli
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa tarta z chilli
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa tarta z chilli
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa tarta z chilli

Składniki:

Przygotowanie:

Herbatniki bardzo drobno kruszymy (ja zmieliłam w blenderze). Zagniatamy z miękkim masłem na jednolitą masę.
Natłuszczamy formę do tarty. Rozkładamy na niej równomiernie masę herbatnikową. Wkładamy formę z masą na 20 minut do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy chilli i mieszamy.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje (najlepiej mikserem z końcówką do ubijania piany). Dodajemy jajka i nadal mieszamy.
Nie przerywając mieszania wlewamy cienką strużką czekoladę (zostawiamy sobie około dwóch łyżek do późniejszej dekoracji)
Wyjmujemy z lodówki blaszkę ze schłodzoną masą herbatnikową. wykładamy na nią równomierną warstwę masy śmietanowo-czekoladowej.
Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tarta mocno opada, ale tak właśnie ma być. Dzięki temu mamy słodki spód, a na nim delikatną czekoladową piankę z przyjemnie chrupiącym wierzchem.
Kroimy dopiero gdy tarta całkowicie wystygnie.
Tartę ozdabiamy pozostałą czekoladą (jeśli zastygnie to na chwilę wkładamy ją z powrotem do kąpieli wodnej).
Można przed podaniem udekorować jeszcze odrobiną bitej śmietany.
To bomba kaloryczna, ale niesamowicie smaczna :)

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • dzika truskawa, 2010-04-18 00:51:02
    dzika truskawa
    Koniecznie muszę spróbować!
    Komentarz
  • Tereskaa, 2010-04-18 15:46:38
    Tereskaa
    Wygląda tak apetycznie
    Komentarz
  • Tereskaa, 2010-04-18 15:47:14
    Tereskaa
    Wygląda tak apetycznie
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-04-24 14:52:55
    czarnazuzia1
    0
    robilam i to polaczenie chili z czekolada jest niesamowite) d
  • plywok, 2010-04-24 17:44:37
    plywok
    0
    spróbuje bo przepis wydaje mi się szybki do wykonania.
    ale mam pytanie: czy zamiast gorzkiej może być mleczna? bo ja lubię słodkie
  • vesenka, 2010-04-24 18:06:43
    vesenka
    Można zrobić taką tartę z mleczną czekoladą, ale wtedy pominęłabym w składnikach chili. Chodzi o to,że chili świetnie się komponuje z gorzką czekoladą, z mleczną efekt mógłby być dziwny (podejrzewam, pewności nie mam, bo nie próbowałam )
    I jeśli lubisz słodkie, to może być smak dla Ciebie, bo spodnia warstwa jest słodka, a piankowy wierzch z mleczną czekoladą też będzie słodki.
    Smakowo to będą dwie zupełnie inne tarty, ale Twoja wersja też będzie smaczna. Tylko wtedy proponuję zamiast chili dać inną przyprawę. Może szczyptę cynamonu, albo kardamonu? Powodzenia daj znać na jaką wersję się zdecydowałaś i jak smakowała
    Komentarz
  • Aleetzya, 2010-07-16 15:01:00
    Aleetzya
    A można zamiast masła dać margarynę? Ja jestem zupełnie zielona w pieczeniu ciast ale mam wielką ochotę wypróbować ten deser, szczególnie, że niedawno dostałam formę
    Komentarz
  • vesenka, 2010-07-16 17:46:18
    vesenka
    Aleetzya, proponuję dać masło. Margaryna ma swój specyficzny posmak, który, moim zdaniem, do tego deseru nie pasuje
    Komentarz
  • martul, 2010-09-26 13:15:01
    martul
    0
    super mi wyszła ta tarta i bardzo szybko się ją robi!świetny smak ale na kalorie wolę nie patrzeć!
  • zuzzi, 2010-12-31 21:49:14
    zuzzi
    1
    Tarta bardzo szybka w wykonaniu i bardzo dobra, ale mam dwie uwagi:
    1. masła musiałam dać więcej, bo ciastka kupy się nie trzymały
    2. Ogólnie trochę za gorzka jak dla mnie, ale zdaję sobie sprawę, że to kwestia gustu.

    Tarta bardziej mi wyrosła
  • vesenka, 2011-01-01 10:17:50
    vesenka
    Ja akurat wolę właśnie taki wytrawny smak, ale można ją trochę bardziej dosłodzić. Albo użyć mlecznej czekolady. Ale wtedy wyjdzie całkiem inne ciasto
    Co do ciastek, to nawet jeśli po wymieszaniu z masłem masa się rozpada, to nie ma się czym martwić. Pod wpływem temperatury i wierzchniej warstwy wszystko się ładnie połączy.
    Tarta na zdjęciu jest niska, bo robiłam ją w większej formie. U siebie na blogu mam wklejone zdjęcie wersji z tortownicy 24cm. Faktycznie jest wtedy dużo wyższa
    Komentarz
  • dariagorkowska, 2014-10-15 15:52:07
    dariagorkowska
    0
    Wyśmienite danie. Naprawdę polecam

    http://walkonvogue.com/sukienki-Victorias-Secret

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem